UKRAYNA’DAN… Siyasilerin kriz faturasını halk ödüyor

Ukrayna ve Rusya asırlarca yan yana yaşayan iki ülke, aynı ağacın dalları olan iki Slav devleti… Kievskaya Rus adlı kadim slav başkenti olan Kiev etrafında tüm slav ve komşu olan ülkeleri toplamış ve siyasi, ekonomik gücün yanısıra kültürel zenginliği ile de dünyaya Slav halkının şöhretini tanıtmıştır.

Daha sonra başkentler değişmiş ve en fazla tarihte adı geçen San-Peretsburg ve  sonra da Moskova olmuştur. Hakların arasındakı bağ hiç kopmamış, tam aksine dünya entegrasyonuna ayak uydurmaya çalışmıştı bu Slav hakları.

Ukrayna’da bugün 132 millete aşkın millet ve topluluklar, etnik gruplar oturmakta. Fakat, devletlerin çıkar politikaları ve hayatta güneşin altında yerlerini almaları bazen huzursuz durumları da ortaya getirmekte. Elbette bu tüm devletler için de geçerlidir.

Son zamanlar dünyayı saran ekonomi kriz bir yandan enerji krizini de beraberinde getirmiştir. Çıkar diyaloguna siyasetçilerin yaklaşımları sayesinde ortaya çıkan durum yine de faturasını halka kesmektedir.

Kışın ortasında soğukta kalmak ne bir  insanın ne de bir canlının hakkıdır. Rus siyasetçilerinin “Ukrayna devleti bizim, Avrupa’nın gazını çalıyorlar, onlar resmen hırsız..” demesi ve günlerce dünya basınında manşet taşıması , daha sonra ise Ukrayna Cumhurbaşkanı V.Yuşçenko tarafından en üst seviyede komisyon kurdurup mahkeme tarafındanir iftira, yalan , olduğunu tesbit etmesine rağmen, Ukrayna’nın sesinin dünyaya artık “hırsız” damgası yediğini bildikleri için basın buna değinmemiş , duyurmamıştır.

****

Ukrayna’da, günümüzde en büyük ve sayıca çeşitli sektörlerde ençok firması olan ülke dost Türkiye Cumhuriyetidir. Türkiye hem stratejik açıdan bir partner, hem Ukrayna’nın kalkınması için en ilk yardım elini uzatan bir dost, hem burada yaşayan birçok Türk boylarının da kardeşidir. Türkiye’nin rağbet görmesi, Türk diline sevgi ve Türk firmalarında çalışmak için bir onur pozisyona gelmesindeki en büyük katkı ve pay bu ülkeyi Ukrayna’da temsil eden onun büyükelçiliğinindir.
 
Ukrayna bu konuda çok şanlı bir ülkedir. Zira Türkiye’nin Kiev Büyükelçileri’nin birçoğu dev projelerin başlamasına vesile olmuş ve bu iki ülkeyi daha fazla yakınlaştırmaya çalışmışlardır.

Ukrayna’da 4 yıla aşkın bir süre Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Erdoğan İşcan tecrübeli bir diplomat… Az konuşan ve genellikle konuştuğu her sözün yapıcı projelerle dönüşmesini arzu eden, Ukrayna kulislerinde “asil” adı ile tanınan bir temsilcidir.

Kendisi ile Ukrayna’da oturan Gagauzlar ve diğer Türk toplulukları hakkında ve en önemlisi dünyayı saran ekonomik, gaz  krizinden konuşmak için randevulaştık. Çok sıkışık bir grafik çalışmasında rağmen, bizleri kabul etti ve sorularımıza cevap verdi. Sayın İşcan ile söyleşimiz için aşağıdaki linki tıklamanızı rica ederim…

İLGİLİ SÖYLEŞİ: ‘Ukrayna-Rusya krizi bölgeyi etkiler’

1614150cookie-checkUKRAYNA’DAN… Siyasilerin kriz faturasını halk ödüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.