Ukrayna’nın doğusu da Rusya dedi

Kırım’ın ardından Ukrayna’nın doğu bölgeleri de bağımsızlık referandumuna gitti.

Referandum Donetsk ve Luhansk bölgelerinde yapıldı.

Sandık başına gidenlere, Rusya yanlılarınca kurulan özerk cumhuriyeti destekleyip desteklemedikleri soruldu.

Katılımın yoğun olduğu Donetsk’te resmi olmayan sonuçlara göre halk bağımsızlığa evet dedi. Katılımın oldukça yüksek olduğu ve yüzde 89’un, Donetsk’in bağımsızlığı lehinde oy kullandığı kaydedildi. Luhansk’ta da durum farksızdı ve katılımcıların çoğu Luhansk’ın bağımsızlığı yönünde oy kullandı.

BİR KİŞİ ÖLDÜ
Birçok seçim noktasında kabinin ve seçmen kütüğünün olmaması tartışma yaratırken, gün boyunca ülkenin doğusunda tansiyon bir hayli yüksekti. Kiev yanlıları bazı noktalarda oy kullanılmasına izin vermezken, Ukrayna askerlerinin belediye binası önünde toplanan kalabalığa ateş açması sonucu 1 kişi öldü.

PUTİN ‘ERTELENSİN’ DEMİŞTİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk ve Luhansk’taki referandumun ertelenmesi çağrısında bulunmuştu ancak Rusya yanlıları bu çağrıyı dikkate almayarak referanduma gitti.

Rusya yanlısı liderler bu ayın sonunda Rusya’ya katılmak için ikinci bir referandum düzenlemeyi planlıyor. Bu bölgelerde 25 Mayıs’ta yapılacak Ukrayna Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin boykot edileceği de kaydediliyor.

Kiev yönetimiyle ABD Ve Avrupa Birliği, referandumun yasadışı olduğunu belirtiyor.

9 ASKER ÖLDÜ
Öte yandan Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılara karşı yürütülen operasyonlarda, şimdiye kadar 9 askerin öldüğü bildirildi.

Ukrayna Savunma Bakanı Mihail Koval, ulusal yayın yapan bir televizyonda, bugüne kadar ülkenin güneydoğusunda terörle mücadele operasyonlarına devam eden silahlı kuvvetlerin 9 görevlisinin yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Koval, yaşamını yitiren askerlerin 5’inin pilot, 2’sinin özel tim komandosu, diğer ikisinin de yöredeki askerler olduğunu ifade etti.

Ukrayna güvenlik güçleri, federe bir yapı için referandum talep eden ayrılıkçılara karşı 13 Nisan’da ülkenin doğusunda operasyon başlamıştı.

1418340cookie-checkUkrayna’nın doğusu da Rusya dedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.