‘Ulu Manitu’dan bir Katolik azize çıktı…

Kateri’nin azize oluşu Kanada ve ABD’nin kuzeyinde yerliler arasında sevinçle karşılandı ve alkol-kumar-uyuşturucu-yoksulluk batağında kıvranan şimdiki yerliler tamtam çalıp bu mübarek olayı kutladı.

Kuzey Amerika’daki Mohawk kızılderili kabilesinde olup Katolik Hıristiyanlığı kabul ederek din değiştiren, sonra azize olan Kateri Tekakwitha adlı yerli kadın kendi anadili dışında İngilizce ve Fransızcayı mükemmel biçimde konuşuyordu. New York taraflarında yaşayan kabilesinde doğup büyümüştü, sonradan işgalci İngiliz ve Fransız askerleriyle tanışmış, onlardan dil öğrenmişti. Kateri adını Katherina’ya uygun olarak daha sonra almış olduğu ileri sürülmekteydi. Tekakwitha hastalara şifa dağıttığı için kısa sürede azize ilan edildi, ancak onun azizeliği resmen tanınmadığndan 3 asırdan beri lafta kaldı. Kateri’nin azizeliği tartışılmaz bir gerçek olarak kabul görünce şimdiki Papa Benedict XVI tarafından 300 yıl sonra resmen kutsandı.

Geçtiğimiz Pazar günü Vatikan’da yapılan kutsama törenleri Kanada ve ABD’de televizyonlardan izlendi. Dinî efsanelere göre, Kızılderili azize Kateri doktorların artık ölür bu çocuk dediği birçok hasta çocuğu dua okuyarak iyileştirmiş, eliyle dokunduğu körlere ışık dağıtmış, sağırların kulağını açmıştı. Bu türden mucizeleri olduğu iddia edilen Kateri her gittiği yere bereket, sağlık ve sıhhat dağıtmıştı.

1361780cookie-check‘Ulu Manitu’dan bir Katolik azize çıktı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.