Ulucanlar katliamı unutulmadı

İHD Ankara Şubesi, 26 Eylül 1999’da gerçekleştirilen Ulucanlar Merkez Kapalı Hapishane Katliamı’nın 10. yıldönümü nedeniyle hapishane önünde basın açıklaması yaptı.

İHD adına açıklamayı yapan İHD Ankara Şube Yöneticisi Cafer Yıldız, Ümraniye, Diyarbakır ve Buca katliamlarından sonra başkentin göbeğinde Ulucanlar Katliamı’nın karanlık bir sayfa olarak Türkiye tarihine geçtiğini belirtti. Yıldız, 10 yıl önce burada uzun namlulu silahlarla, gaz bombalarıyla operasyon gerçekleştirildiğini hatırlatarak, operasyon sonucunda 10 tutuklu ve hükümlünün yaşamını yitirdiğini söyledi.

‘161 asker hakkında beraat kararı verildi’

Sorumlu bulunan 161 asker hakkındaki davanın beraatla sonuçlandığını vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

“Devlet Ulucanlar operasyonunda olduğu gibi kendi yaptığı katliamın faturasını her defasında tutuklulara ödetmeye çalıştı. Operasyonlardan sağ kurtulan mahpuslar için davalar açmaktan geri durmadı. Bugün Ulucanlar katliamının 10. yılını geride bırakıyoruz. Ve bugün hapishanelerde hasta mahpusları tahliye etmeyen sistem sözde demokratikleşirken hapishane politikası aynı şekilde devam ediyor…”

Açıklamanın ardından kitle, Ulucanlar hapishane kapısına karanfiller bırakarak, eylemlerini sonlandırdı.

HAPİSANE ÖNÜNE YÜRÜNDÜ

Eylemi örgütleyen DHF, Halk Cephesi, ODAK, Alınteri, partizan, BDSP, EHP, 78’liler Birlik ve Dayanışma Derneği ve TÜM-İGD Altındağ Ziraat Bankası önünde bir araya gelerek, Ulucanlar Hapishanesi’ne yürüdü. Yürüyüşe DTP, SES, ÇHD Ankara Şubesi, Kaldıraç ve İHD Ankara Şubesi de destek verdi.

Hapishane önüne gelen kitle adına Ankara Tecride Karşı Mücadele Platformu üyesi Bayram Şahin açıklama yaptı.

Katliamın 10. yılında öfkeli olduklarını söyleyen Şahin, katliamdan sorumlu bulunanların halen elini kolunu sallayarak dolaştıklarını ve yeni katliamlara imza attıklarını belirtti. Burada kısa bir konuşma yapan ÇHD Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz ise katliamı kınadıklarını ve katliamdan sorumlu kişilerin dışarıda olduklarını söyledi. Açıklamanın ardından kitle mezar ziyareti için otobüslerle Karşıyaka Mezarlığına gitti.

1074230cookie-checkUlucanlar katliamı unutulmadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.