Ulupınar’ın simgesi çınar ağaçları yol genişletmek için kesilecek

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE- Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Ulupınar Mahallesi’nde karayolu bitişiğinde yer alan çınar ağaçlarının yol genişletme çalışması sırasında kesilmek istenmesine vatandaşlar tepki gösterdi. Kemer-Kumluca karayolunun genişletme çalışmaları kapsamında yüklenici firma tarafından kesilmek istenen anıtsal nitelikteki çınar ağaçlarının yok edilmesinin önceki gün vatandaşlar tarafından engellendiği öğrenildi. Ulupınar’daki dinlenme tesisi ve restoranların olduğu bölgede yolun batı kıyısında yer alan çınar ağaçlarının kesilmesini istemeyen vatandaşlar, yolun bu bölümünün ağaçlara zarar vermeden yapılmasını talep ediyor.  

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 2016’YI ÇINAR YILI İLAN ETMİŞTİ

Ulupınar’a adını veren su kaynakları bu bölgede yoğun bir çınar ağacı topluluğu oluşmasını sağlamış. Bilimsel adı ‘Platanus Orientalis’ olan Doğu Çınarı, dayanıklı yapısı ve uzun ömürlü olması nedeniyle binlerce yıldır bilgelik atfedilen bir ağaç türü. Çınar ağacı, Osmanlı devletinin de simgesiydi. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2016 yılını ‘Çınar Yılı’ ilan etmişti.  Dönemin Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise bu kapsamda 100 bini İstanbul’da olmak üzere ülke genelinde 200 bin çınar ağacı fidanı dikilmesini kararlaştırmıştı.

DİKERKEN ‘OSMANLI ÇINARI’, KESERKEN ODUN

Bakanlığın çınar fidanı diktiği alanlar arasında karayolu kenarları da bulunuyor. ‘Osmanlı Çınarı’ denilerek karayolu kenarlarına binlerce çınar ağacı fidanı dikildi. Kemer-Kumluca karayolu kıyısındaki asırlık çınar ağaçlarının kesilmek istenmesi, bakanlığın o projesini akıllara getirdi. Dikerken Osmanlı Çınarı denilerek tarihsel simgesi vurgulanan çınar ağaçlarının baraj, HES, otoyol ve vahşi madencilik gibi birçok yıkım projesi için kesiliyor ve odun olarak satılıyor.

VATANDAŞLAR AĞAÇLARIN KESİLMESİNİ ENGELLEDİ

Ulupınar’da kesilmek istenen çınar ağaçlarının da yer aldığı bölge, “Çınarlı” olarak anılıyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar yol genişletilmesi için çınar ağaçlarının kesilmesine karşı çıkıyor. Yetkililere seslenen vatandaşlar bu bölgedeki çalışmaların söz konusu anıtsal nitelikteki ağaçlara dokunulmadan yapılmasını talep ediyor. Önceki gün ağaçların kesilmesini engelleyen vatandaşlar, geri adım atılmazsa ulu çınarların altında nöbet tutmaya hazırlanıyor.

Antalya’nın doğu bölgesi kırsalında çınar ağaçları ‘pilatan’ ya da ‘biladan’ olarak Latince’den gelen adıyla anılmaya devam edilmesi dikkat çekiyor.

 

2440790cookie-checkUlupınar’ın simgesi çınar ağaçları yol genişletmek için kesilecek
Önceki haberNamus Belası
Sonraki haberBilim insanları tarih verdi! En son 127 bin yıl önce yaşanmıştı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.