'Ulus devlet yapısı tartışılamaz'

Genelkurmay Başkanlığı görevini Orgeneral Yaşar Büyükanıt'tan devralan Orgeneral İlker Başbuğ, ''Bize göre Türkiye'nin ulus devlet yapısı tartışılacak ve tartışmaya açılabilecek bir konu değildir. Çünkü bu yapı Türkiye'nin varlığı ile doğrudan doğruya ilgilidir'' dedi. 


Orgeneral Başbuğ, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki devir-teslim törenindeki konuşmasına, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşu ve gelişimi bir devrimdir ve aynı zamanda, Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün gerçekleştirdiği bir mucizedir'' diyerek, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinin ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet temeline dayandığını vurguladı. 


Orgeneral Başbuğ sözlerini şöyle sürdürdü: 


''Türk Silahlı Kuvvetleri, Mustafa Kemal'in çizdiği Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinin kollanması ve korunmasında her zaman taraftır. 


Aslında Atatürk devriminin ana hedefi, ulus devletin yaratılmasıdır. Ulus; dil, kültür ve ülke birliği ortak paydaları ile birbirine bağlı vatandaşların oluşturduğu siyasal ve sosyal bir birliktir. Ulus devlet yapımızın temelinde; vatandaşlık esasına dayanan düşünce yer almaktadır. Bu düşünce; ırksal, etnik ve dinsel ögelere kesinlikle bağlı değildir, bağlanmaya çalışılması da olumlu sonuçlar doğurmaz. 


Bu anlayış çerçevesinde; Türkiye'nin bütün vatandaşları 'Ne Mutlu Türküm' ve 'Ben Türk Ulusunun Bir Ferdiyim, Vatandaşıyım' demekten çekinmemeli ve onların bu konudaki tereddütleri de giderilmelidir.'' 


Yaşanmakta olan küreselleşme çağında, ulus devlet yapısının sorgulandığının bir gerçek olduğunu vurgulayan Orgeneral Başbuğ, hatta bazılarının çok ileri giderek, ulus devlet yapısının artık ömrünü tamamladığını bile söylediklerini ifade etti. 


Ulus devletin çeşitli tehditler altında olduğunu söylemek ile ulus devletin artık ömrünü tamamladığını söylemenin çok farklı olduğunu belirten Orgeneral Başbuğ, ''Birincisini söylemek ne kadar doğruysa, ikincisini iddia etmek o kadar yanlıştır'' dedi. 


Yaşanmakta olunan küreselleşme çağında, küreselleşmeye toptan karşı çıkarak, ülkeleri küreselleşmenin dışında tutmaya çalışmanın gerçekçi bir yaklaşım olmadığını söyleyen Orgeneral Başbuğ, ulusal menfaatlere ve ulusal kültüre zarar vermeden, küreselleşmenin içinde yer almanın önemli olduğunu belirtti. 


Orgeneral Başbuğ, ''Bunun en kısa ifadesi ise 'Küresel düşün, ulusal hareket et' düşüncesidir'' dedi. 


BÜYÜKANIT: BÖLÜCÜLÜK VE İRTİCA İKİ CİDDİ TEHDİT 
 
Genelkurmay Başkanlığı görevini Orgeneral İlker Başbuğ'a devreden Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ''Bugün gerek Atatürk milliyetçiliğinin birleştirici ve kucaklayıcılığı niteliklerinden uzaklaşılarak etnik milliyetçiliğe ve bölücülüğe dayandırılan girişimler gerekse Türkiye Cumhuriyeti'nin laik ve demokratik yapısını, çağdaş kazanımlarını ortadan kaldırmayı amaçlayan irtica iki ciddi tehdit olarak karşımızdadır'' dedi. 


Orgeneral Büyükanıt, Genelkurmay Karargahı'ndaki devir-teslim töreninde yaptığı konuşmada, şunları kaydetti: 


"Kurulduğu günden beri böylesine ciddi tehlikelerle aynı anda karşı karşıya kalmamış olan ülkemizin ulusal, üniter ve laik yapısını bozmak, birliğini ortadan kaldırmak ve sonuçta bölünmeye hazır bir Türkiye görmek isteyenlerin var olduğunu maalesef bir gerçektir. 


Kararlı duruşuyla TSK'yı bazı çevrelerin planları karşısında en büyük engel olarak kabul edenlerin yürütmek de olduğu bu büyük savaşı görmezden gelmek de mümkün değildir. Her fırsatta Silahlı Kuvvetler'e ve onun değerli mensuplarına karşı seviyesiz saldırılar yapıldı. Bu seviyesiz saldırılar belki bizi incitebilir ancak hiç bir şekilde Türk ulusunun TSK'ya karşı beslediği ve bizim en büyük güç kaynağımız olan güvenini sarsamaz. Bu gerçeğe TSK mensupları büyük bir içtenlikle inanmaktadır. Yaşadığımız olaylar ve bunların sonuçları bu hususun açık göstergeleridir.'' 


''Bugün TSK'nın gerek eğitim gerek harbe hazır bulunma düzeyinde ulaştığı seviye gerekse bu alanlardaki atılımlarına bakarak yarınlar için kaygılanmanın yersiz olduğuna inanıyorum'' diyen Orgeneral Büyükanıt, köklü tarihinde aldığı tecrübesini bilgi çağının ihtiyaç duyduğu donanımla destekleyen TSK'nın ulusal bütünlüğe kasteden tüm çabaları boşa çıkaracak güce sahip olduğunu bildirdi. 

1065480cookie-check'Ulus devlet yapısı tartışılamaz'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.