Ulusal medya: Blair hükümeti eriyor…

İngiltere ulusal basını, İşçi Partisi’nin sağ kanadını temsil eden parti lideri ve başbakan Tony Blair’in iktidara geldiği 1997’den bu yana ilk kez sıkıntılı günler yaşadığı konusunda birleşti.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı David Blunkett’in dünkü istifasıyla hükümetin güçlü bir destek yitireceğinin altını çizen ulusal basın, Başbakan Tony Blair’in anti terör yasasında gözaltı süresinin 90 güne çıkarılmasında geri adım atma olasılığı olduğunu belirttiler.


“DÜNKÜ YAŞANANLAR BİR DARBEYDİ”


The Guardian’ın başyazısı Başbakan Tony Blair’in güç bir dönemden geçtiğini, David Blunkett’ın istifasının da, siyasetteki diğer sorunlarla birlikte Blair’in İşçi Partisi’ndeki liderliğini sarstığını yöne sürdü. Gazetenin “İktidarı kaybetmek” başlıklı yazısı özetle şöyle:


“Bir zamanlar, yaşanan sorunlu günlerde partisi Tony Blair’in arkasında yer alır, ona destek verirdi. O günler geride kaldı. David Blunkett’ın istifası, Tony Blair’in iktidarını zayıflattı. Güne bu felaketle başlayan Blair, İşçi Partisi milletvekillerinin, terörle mücadele yasa tasarısına muhalif tutumlarıyla bir darbe daha aldı. Blair, önce, hükümetteki üçüncü döneminde bir müttefikini ardından da bu hükümetin kendisiyle eş tuttuğu ‘ulusun güvenliği’ konusunda parlamentonun desteğini kaybetti.”


İşçi Partisi’nin dün Parlamento’daki kontrolü yitirdiğini belirten The Guardian, Tony Blair’in, ya tartışmalı terörle mücadele yasasındaki 90 gün gözaltı önerisini değiştirme ya da bir parlamento oylamasında olası bir yenilgiyi göze alma seçenekleriyle karşı karşıya kaldığını yazdı.


The Guardian “Tüm hükümetler sarsıntılı günler geçirir. Tony Blair’in kamuoyu yoklamalarındaki desteğinin hâlâ yüksek olduğu unutulmamalı” yorumunu şöyle sürdürdü:


“O henüz ‘bitmedi’. Ancak İşçi Partisi, Blair’in 2009’da partiyi içine düşeceği sorunlardan kurtarmak için ortalıkta olmayacağını biliyor.Dün yaşananlar hem Blair için hem de hükümet için bir darbeydi. Tüm başbakanların kredileri bir gün gelir sona erer. Bu perspektifle bakıldığında bu başbakanın başı ciddi şekilde dertte.”


FT: PARTİ İÇİ ÇATIŞMA ÇIKABİLİR


David Blunkett’ın istifasının ardından terörle mücadele yasa tasarısı konusunda partisinden destek bulamayan Başbakan için Financial Times gazetesi, “Blair, İşçi Partisi’yle çatışma yolunda” başlığını attı.


The Financial Times yazarı James Blitz’in değerlendirmesi şöyle:


“Tony Blair, Parlamento’daki İşçi Partisi grubuyla çirkin ve tehlikeli bir çatışmayla karşı karşıya. Dün yaşanan dramatik olaylardan çıkarılabilecek sonuç bu. Terörle mücadele yasa tasarısı konusunda İçişleri Bakanı Charles Clarke Parlamento’da bir uzlaşma sağlama amacında olduğunun işaretlerini verdi. Ancak bunun öncesinde yapılan oylamada görüldü ki, Tony Blair’in Parlamento’daki çoğunluk desteği bu yasa tasarısı konusunda sadece bir oy. Bu İşçi Partisi’nin 1997’de iktidara gelmesinden bu yana en kötü durum.”


Ciddi ulusal basın arasında yer alan The Times, “Gerileme ve çöküş…”, The Daily Telegraph da “Blair’in iktidarı eriyor” başlığıyla haberi yansıttılar.

784920cookie-checkUlusal medya: Blair hükümeti eriyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.