“Ulusal soruşturma kabul edilemez!”

Davutoğlu, Londra’ya yaptığı resmi ziyaret çerçevesinde İngiltere’de Mayıs ayında kurulan koalisyon hükümetinin Muhafazakar Parti üyesi yeni Dışişleri Bakanı William Hague ile bir araya geldi. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Davutoğlu ve Hague, Dışişleri Bakanlığında ortak basın toplantısı düzenledi.

İsrail’in Gazze’ye yardım götüren filoya saldırısı konusunun Hague ile yaptığı görüşmede gündeme gelen konulardan biri olduğunu ve kendisinin İngiliz Bakana bu saldırının uluslararası sularda meydana geldiğini, sivillerin öldüğünü ve bu olayla ilgili hukuk perspektifinden sorumluluk alınması gerektiğini söylediğini ifade eden Davutoğlu, “Bu bizim için sadece siyasi bir olay değil, yasal bir olay” dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, bir gazetede “İsrail özür dilemezse ilişkileri keseceğiz” şeklinde sözlerinin yer aldığının anımsatılması üzerine, şöyle konuştu:

“Söylediğim gibi, bu yasal bir konu. 8 Türk ve 1 ABD vatandaşı uluslararası sularda öldürüldü. Dolayısıyla, bir suç var. Şimdi bizim sorduğumuz basit bir soru var: Bu 9 sivili uluslararası sularda kim öldürdü? Bu kişiler İsrail topraklarını işgal etmedi, İsrail vatandaşlarına zarar vermedi. Eğer, bunun yanıtı biliniyorsa, ki herkes kim olduğunu biliyor. O zaman ikinci soru: Uluslararası sularda sivilleri öldürmeye kimin hakkı var?”

Sorumluluk alınmasının gerekliliğini vurgulayan Davutoğlu, sorumluluk alınmasının, bir hatadan dolayı insanların öldürüldüğünün söylenmesi ve özür dilenmesi anlamına geleceğini, böylece ilişkilerin geleceği ve tazminat gibi konuların bundan sonra konuşulabileceğini ifade etti.

Eğer İsrail hata yapmadığını düşünüyorsa, o zaman da uluslararası soruşturmanın kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Davutoğlu, böylece BM tarafından yürütülecek bir soruşturmanın sivilleri kimin, ne sebeple öldürdüğünü ve sonuçlarını ortaya koyacağını kaydetti.

-“ULUSAL BİR SORUŞTURMA TÜRKİYE İÇİN KABUL EDİLEMEZ”-

Davutoğlu, “Ulusal bir soruşturma Türkiye için kabul edilemez, çünkü suçlanan taraf aynı zamanda hem savcı, hem hakim olamaz. Biz İsrail’den ya özür dilemesini ve suçu kabul etmesini ya da uluslararası soruşturmayı kabul etmesini bekliyoruz. Bence bu Türkiye tarafından yapılmış adil bir talep. Eğer, bu iki alternatife uymazlarsa, Türkiye saygın bir ülke ve devlet olarak sivillerin haklarını korumak için her türlü tedbiri alma hakkına sahiptir. Eğer İsrail bizle ilişkileri geliştirmek istiyorsa, sorumluluğu kabul etmeli ve ilişkilerin bozulmasını önlemek için gerekli şeyleri yapmalı.”

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ilişkilerin bozulmasının nedeninin İsrail hükümetinin uluslararası hukuku ihlalinden kaynaklandığını vurguladı.

Gazze’deki duruma ve “Türkiye’nin Orta Doğu’da oynadığı arabulucu role” ilişkin bir soru üzerine de Davutoğlu, Orta Doğu’da barışın gerekliliğini vurguladı.

Arabulucuğun amaç olmadığını, amacın barış olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Kimse bize ‘İsrail’in Gazze’deki politikasına tepki verdiğiniz için arabulucu rolünüzü kaybediyorsunuz’ diyemez. Bu politikaya tepki veriyoruz, çünkü 2008’de barışa çok yakınken İsrail Gazze’ye saldırdı ve arabulucuk zeminini yok etti… Şu anda daha fazla diyalog, arabuluculuk, yumuşak güce ihtiyacımız var, ama bunun için tüm uygar ülkeler gibi İsrail de uluslararası hukuka saygı duymalı, Gazze’deki ablukaya son vermeli. Bu, insani bir konu. Bu problem, Türkiye ile İsrail arasındaki bir problem değildir, bu problem İsrail ile uluslararası toplum arasındaki bir problemdir” diye konuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague da Gazze’ye yönelik ablukanın sona ermesi gerektiğini, şimdiye kadar ablukanın hafifletilmesine yönelik kararları memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Ülkesinin Gazze konusuyla, kendisi ve diğer tüm bakanların yanı sıra İngiltere’nin eski Başbakanı ve Orta Doğu Dörtlüsü Özel Temsilcisi Tony Blair’in de yakından ilgilendiğini bildiren Hague, dört yıl önce kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İsrail-Filistin sorunu konusunda, “İki devletli çözüm için zaman daralıyor” diyen Hague, iki devletli çözümün bir an önce sağlanması için her iki tarafı da teşvik etmeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, terör örgütü PKK ile mücadele konusunda Türkiye’nin müttefiklerinden dayanışma beklediğini söyledi.

1250840cookie-check“Ulusal soruşturma kabul edilemez!”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.