Uluslararası Af Örgütü’nden Dink’e destek

Uluslararası Af Örgütünün Türkiye şubesi tarafından ”Türkiye: Yine hedefte gazeteci var” başlığıyla yayımlanan açıklamada, ”örgütün, bu yargılamayı gazetecilerin ifade özgürlüğü haklarını kullanmalarına karşı ortaya çıkan yıldırma örneklerinin bir parçası olarak göz önüne aldığı” ifadesi kullanıldı.


Dink hakkındaki son davanın, Reuters haber ajansına verdiği demeçte sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili ifadeleri nedeniyle açıldığına işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:


”Uluslararası Af Örgütü, Hrant Dink’in 301’inci madde uyarınca 3. kez davalı olduğu bu en son yargılama için, yazarın barış içinde muhalif fikirlerini ifade etmesine karşı ortaya çıkan hukuksal bir yıldırma örneği olması sebebiyle özellikle endişe duymaktadır.”


Açıklamada ayrıca, Af Örgütünün bu son davayla ”yazar Elif Şafak’ın romanındaki ifadelerle bağlantı olarak 301. maddeden yargılandığı davanın dört gün önce beraatle sonuçlanmasının getirdiği memnuniyetin hayal kırıklığına dönüşeceği endişesini taşıdığı” ifade edildi.


ÇGD: 301 AYIBINA SON VERİLSİN


Öte yandan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, CHP ve AKP’nin milliyetçilikte değil, demokraside yarışması gerektiğini belirtirken, “TCK’nın 301. maddesi ayıbına artık son verilmelidir. Yazar Elif Şafak’ın bu maddeden beraat etmesi sorunu çözmüyor. Söz konusu madde her gazeteci ve yazarın başının üstünde tehdit kılıcı olarak bulunuyor” dedi.


Abakay yaptığı yazılı açıklamada, CHP ve AKP’nin milliyetçilikte değil demokraside yarışması gerektiğini belirtti.


“TCK’nın 301. maddesi ayıbına artık son verilmelidir” diyen Abakay, yazar Elif Şafak’ın bu maddeden beraat etmesinin sorunu çözmediğini ileri sürdü. Söz konusu maddenin gazeteciler ve yazarların başının üstünde “tehdit kılıcı” olarak bulunduğunu ifade eden Abakay şunları kaydetti:


“Ben, Hırant Dink’in yargılanmasına neden olan açıklamasına katılmıyorum. Ancak Dink’in düşüncelerini özgür şekilde açıklayabilmesini sonuna kadar destekliyorum. AKP’yi de, CHP’yi de bu konuda topu birbirilerine atmadan Türkiye’yi bu ayıptan kurtarmak için çaba harcamaya davet ediyorum. CHP AKP ile milliyetçilik de değil demokraside yarışmalıdır.”




 

1033920cookie-checkUluslararası Af Örgütü’nden Dink’e destek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.