Uluslararası Af Örgütü’nden BM Zirvesi öncesi küresel eylem

Dünya liderleri, 19 Eylül’de BM Zirvesi ve 20 Eylül’de Liderler Zirvesi’nde küresel mülteci krizini tartışmak üzere New York’ta bir araya geliyor. Ne var ki, BM Zirvesi öncesinde gerçekleştirilen görüşmeler yine mültecileri yarı yolda bırakacak şekilde sonuçlandı. Üye devletlerin imzaladığı sonuç bildirgesi uluslararası sorumluluk paylaşımına dair bir “Küresel İlkeler Sözleşmesi” (Global Compact) içermiyor ve ilk metinde yer alan güçlü ifadeler ya çıkarıldı ya da yumuşatıldı. Dünyadaki mültecilerin yüzde 10’unun yeniden yerleştirilmesi için ilk metinde yer alan tek somut hedef de çıkarıldı.
Uluslararası Af Örgütü kurumları ve aktivistleri, “refugees welcome” hareketi ve sivil toplum örgütleri, New York’ta düzenlenecek BM Zirvesi öncesi 12-18 Eylül tarihleri arasında dünyanın farklı yerlerinde harekete geçiyor. Dünya liderlerinin umarsızlığına karşı, mültecilerle dayanışma amaçlı küresel eylemler gerçekleştirilerek nasıl ve neden mültecileri kendi ülkelerine kabul etmeleri gerektiği gösterilecek. #Welcome diyen bu kampanyaya destek veren insan hakları aktivistleri hem sokaklarda hem de sosyal medyada seslerini duyuracak.

Dünya liderlerinin bir araya geleceği bu zirveler Uluslararası Af Örgütü’nün mülteci krizine yönelik uluslararası sorumluluk paylaşımının güçlendirilmesi, mültecilerin yeniden yerleştirilmesi ve diğer güvenli ve yasal yollarla mültecilerin kabul yollarının sağlanması için yürüteceği küresel kampanyanın lansmanı olacak. 12 Eylül’de başlayacak olan bu kampanya ile bir hafta süresince aktivistler küresel olarak yaşanan mülteci krizine dair farkındalık yaratarak, BM ve Liderler zirveleri öncesinde mültecilerin kendi ülkelerine kabul edilmesi için hükümetlere güçlü bir ses çıkaracak.

2006770cookie-checkUluslararası Af Örgütü’nden BM Zirvesi öncesi küresel eylem

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.