Umarız rüya görmüyordur!

Babacan, uluslararası piyasalarda dalgalanmaların her zaman yaşanabileceğini belirterek, “Önceden bir dalga geliyor diye takvimini, sayısını açıklamanın çok doğru olduğuna inanmıyorum. Herkes buna inanırsa bugün piyasalardaki göstergeleri şimdi olduğu gibi görmezsiniz. Risk her zaman olabilir, Türkiye ekonomisi, iç ve dış dalgalara karşı artık daha korunaklıdır” diye konuştu.


“Dalga gelecek diye kesin konuşan bir kere çok büyük bir hata yapar” diyen Babacan, “Uluslararası kuruluşların bu türden açıklamalarını şöyle okumak gerekiyor; gelişmiş ya da gelişmekte olan bir ülke, ileride olabilecek dalgalanmalara karşı şimdiden tedbirini almalı ki, olur da böyle bir dalga gelirse kimse şaşırmasın. Bunları hep uyarı niteliğinde okumak lazım” dedi.


Babacan enflasyon konusunda ise dalgalanmalar sonucunda, bir ara yıl sonu enflasyonunda çift haneli ihtimalin belirdiğini kaydederek, “yeni dengelere göre bu senenin enflasyonu tek haneli çıkacaktır. Bizim tüm modellerimiz, analizlerimiz bunu gösteriyor” diye konuştu.


Beklentilerinin, piyasa modellerine göre, enflasyonda daha düşük, büyümede ise daha yüksek olduğunun altını çizen Babacan, “piyasa, hem büyümede hem enflasyonda bizim modellerimize göre daha kötümser, ancak zamanla bizim seviyemize yaklaşır” dedi.


Babacan, cari açığın geçen seneki düzeyiyle mukayese edilebilir olduğunu, son dalgalanmalarda enflasyonun hedeflerin bir miktar üzerine çıktığını, ancak gelecek yıl için öngörülen hedeflerde bir değişiklik bulunmadığını söyledi.


“Merkez Bankasının bağımsızlığının sık sık yinelenmesinin nedeni ve İstanbul’a taşınıp taşınmayacağının” sorulması üzerine Babacan, Merkez Bankasının tarihinin hiç bir döneminde olmadığı kadar, kendi hükümetleri döneminde bağımsız olduğunu söyledi.

1033550cookie-checkUmarız rüya görmüyordur!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.