Ümmühan Nineye yargısız infaz!

Devlet asli görevini hatırlayıp yaşlı kadını evinden atmak yerine onu korumalı…

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE  -Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Darıbükü köyünde yaşayan 75 yaşındaki Ümmühan Uysal’ın evine baraj projesi için el konulmasına yönelik tepkiler sürerken yaşlı kadının avukatı Aynur Rüzgar Gökçe bir açıklama yaparak yaşanan dramın hukuki boyutuna açıklık getirdi. Ancak savaş koşullarında uygulanan ‘acele kamulaştırma’ kararı ile Ümmühan Ninenin evine el konulduğunu anlatan avukat Gökçe, “Baraj için kamulaştırmayı yapan devlet kurumu olan EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu), dava bitmeden ilgili şirketin evleri su altında bırakmasına izin vermemeli. Bunun için Danıştay’da dava açıldı ancak şirketin mahkemeleri devre dışı bırakmaya çalıştığı görülüyor. Ümmühan Ninenin evine mahkeme kararı olmadan şirket tarafından el konulmuştur. Sütçüler Kaymakamlığı Ümmühan Nineyi korumalı ve barajın sularının evini yutmasını engellemelidir” dedi.

ÜMMÜHAN NİNENİN AVUKATI AÇIKLAMA YAPTI
Isparta ve Antalya sınırlarında, Yukarı Köprüçay Havzasında inşa edilen Kasımlar Barajı ve HES projesinde kamulaştırma işlemleri tamamen sonuçlanmadan su tutma çalışması başlatılınca barajın suları altında kalacak olan Darıbükü köyünde büyük mağduriyetler yaşanmaya başlandı. Evi ve arazilerine el konulan köylülerden 75 yaşındaki Ümmühan Uysal da mağdur olan köylülerden yalnızca biri. Barajın suları evinin merdivenine dayanan Ümmühan Uysal’ın yaşadığı dramı gündeme getiren haberimizin ardından bir açıklama yapan yaşlı kadının avukatı Aynur Rüzgar Gökçe, “Ümmühan Uysal’ın evi, Anayasa’da ancak savaş koşullarında uygulanan ‘acele kamulaştırma’ kapsamına alınmıştır. Ancak acele kamulaştırma da bile önce işlemler yapılır, ardından evini vermeyen kişiye dava açılır. Dava sonuçlanmadan da mülke el konulamaz. Çünkü mülk sahibinin kamulaştırmaya ve bedeline ilişkin itiraz hakkı vardır. Ancak Ümmühan Uysal’ın evine dava sonuçlanmadan ilgili şirket tarafından el konulmuştur. Baraj için su tutmaya başlanmış, Ümmühan Uysal’ın evinin de içinde olduğu alan su altında kalmaya başlamıştır” diye konuştu.

ummuhan

‘TAHLİYE KARARI UYDURMA, EVİNDEN ZORLA ÇIKARTMAK İSTİYORLAR’
Barajın suları altında kalacak olan taşınmazlar için Sütçüler Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan tescil davasının henüz sonuçlanmadığına dikkat çeken Avukat Aynur Rüzgar Gökçe, “Ümmühan Uysal’ın evi ve bahçesinin bedeli ödenmeden ve ayrıca EPDK’nın el koyma kararı beklenmeden ilgili şirket Sütçüler Kaymakamlığı’ndan evin tahliye edilmesini istemiştir. Bu durumda Ümmühan Nineyi evinden zorla çıkartmak istiyorlar. Ancak Kaymakamlık hiçbir mahkeme kararı sunmadan, yalnızca baraj şirketinin sözü üzerine yaşlı kadının evini tahliye etmeye çalışmak yerine asıl görevini anımsayarak kış öncesi evsiz kalacak olan Ümmühan Nineyi korumalı ve suyun evini yutmasını engellemelidir. Çünkü tahliye kararı tamamen uydurmadır” dedi.

KÖYLÜLERİ KORKUTUP BEŞ KURUŞ ÖDEMEDEN MÜLKLERİNİ ALDILAR
Baraj projesiyle ilgili kamulaştırmadan sorumlu olan devlet kurumu EPDK’nın dava sonuçlanmadan evlerin su altında kalmasına izin vermemesi gerektiğini de anımsatan avukat Gökçe, şöyle konuştu: “Bunun için Danıştay’da dava açıldı. Ancak ilgili şirketin projeyle ilgili işlemlerde mahkemeleri devre dışı bıraktığı açıkça görülüyor. Çünkü şirket Darıbükü köyünde birçok köylüye ev ve bahçelerinin bedelini ödememek için köyün dışında ve ucuz malzemeyle derme çatma kulübeler yaptı. Köylüleri de buraya taşınmaya zorladılar. Köylülerin evleri ve bahçeleri hiç bedel ödenmeden ellerinden alındı. ‘Nasıl olsa su altında kalacak, şimdi bu kulübeleri kabul etmezseniz size hiçbir yer vermeyiz’ dediler. Tamamı yaşlı insanlardan oluşan köylüleri Noter’e götürüp, yalnızca su altında kalacak olan taşınmazlarını değil, adlarına kayıtlı başka tapularını da üstlerine geçirdiler. Ümmühan Ninenin de yaşadığı Darıbükü köyünün muhtarı, baraj şirketi ile anlaşarak köylüleri korkutup ikna etme karşılığında birçok çıkar elde etti ve zenginleşti.”

2014510cookie-checkÜmmühan Nineye yargısız infaz!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.