Umuda yolculuk ölümle bitti

Endonezya Araştırma ve Kurtarma Ajansının haberine göre Ortadoğudan gelen mültecileri Avustralya’ya taşıyan teknenin Batı Java yakınlarında batması üzerine çoğunluğu çocuk olmak üzere 22 kişi boğularak öldü. 23 kişinin kurtarıldığı balıkçı teknesinde 120 kişinin bulunduğu, kalan kişilerin kayıp olduğu verilen bilgiler arasında ve ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Cuma günü meydana gelen kazada hava şartlarının çok kötü ve denizin aşırı dalgalı olması nedeniyle arama-kurtarma çalışmalarına ancak Cumartesi günü devam edilebildi.

Polis şefi Kusuma Bakti’nin verdiği bilgiye göre mülteciler Yemen ve Lübnan’dan geliyorlardı. Avustraya’ya gitmek için yola çıkan teknenin Java’dan sonraki ilk durağı Christmas Adaları olacaktı. Endonezya’dan çok uzak olmayan Hint Okyanusu’nda bulunan ve Avustralya’nın toprağı olan Christmas adaları mülteci adaylarını taşıyan ve insan kaçakcılarının en çok kullandığı güzergah olarak biliniyor.

Gectiğimiz 12 ay içinde mülteci adaylarını taşıyan 400 tekne yasal olmayan yollardan balıkçı tekneleriyle Avustralya’ya ulaştı. 2007 yılından bu yana Avustralya’ya varan mülteci adayı sayısı ise 45.000.

İnsan hakları uygulamaları ve refah seviyesi ile dikkatleri çeken Avustralya’ya gitmek isteyen mülteci sayısında son zamanlarda büyük bir artış olduğu gözlenmekte. Mülteciler çoğunlukla Iran, Afganistan, Pakistan ve Vietnam gelmekteler. Mülteciler Avustralya’ya geçmek için Endonezya limanından kaçak tekneler ayarlayıp karşılığında 10.000 US doları vermekteler.

Hatırlanacağı üzere Avustralya’nın çiceği burnunda liberal başbakanı Abbot Avustralya’ya kaçak gelen teknelerin Endonezya’ya iadesini de kapsayan mülteciler ile ilgili tartışmalı yeni politikasına yönelik çalışmalarına yemin töreninin hemen ardından sonra başlayacaklarını ifade etmişti.

Mülteciler için yeni politika işci partili önceki başbakan Julia Gillard tarafından yasadışı yollarla ülkeye geçiş yapan ve bu esnasında teknelerin batması sonucunda trajedi ile sonuçlanan olaylara engel olmak amacı ile geliştirilmişti

Diğer taraftan yeni plan hem Endonezyalı yetkililer tarafından hem de İnsan Hakları grupları Uluslarası Af Örgütü ve Birleşmiş Milletler tarafından bir çok açıdan eleştiriyor.

Avustralyanın yeni başbakanı Abbot’ın ilk uluslarası ziyaretini bu konu ve diğer konuları görüşmek üzere 30 Eylül Pazartesi Endonezya’ya yapması bekleniyor. Konu kapsamında Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono ile de görüşüp yeni plana desteğini isteyeceği ancak bu son felaketin planlanan bu ziyarete gölge düşürebileceği ifade edildi.

_____________________

[email protected]

1554660cookie-checkUmuda yolculuk ölümle bitti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.