Umut Ulaş Er: Dünyadaki adaletsizliği gösterdiği için Bir Delinin Hatıra Defteri

Oyuncu ve yönetmen Umut Ulaş Er, “Dünyadaki adaletsizliği, çıkara dayalı ikiyüzlü ilişkileri, devlet adı verilen çarkı gösterdiği için Bir Delinin Hatıra Defteri’ni seçtim” dedi.

Umut Ulaş Er’in yönetip oyna­dığı 2 perdelik Nikolay Gogol’un eseri “Bir Delinin Hatıra Defteri”, 16 Kasım cumartesi saat 20’de “22 Moorfield Road Tottenham N17 6PY” adresindeki Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde (DAY MER) sahnelenecek. Ya­pılan açıklamada; 15 sterlin olan biletlerin DAY MER ve Londra Saz Okulu’ndan alınabi­leceği, iletişim için de Ulaş Er (07899940378) ya da Mehmet Karakuş’un (07957396065) ara­nabileceği belirtildi.

Umut Ulaş Er ile oyun üzerine sohbetimiz şöyle:

– Neden Bir Delinin Hatıra Defteri?

– Dünyadaki adaletsizliği, çı­kara dayalı ikiyüzlü ilişkileri, devlet adı verilen çarkın en kalın dişlileri olan üst sınıfın alt taba­kaya baskılarını gerçekçi, yalın ve acımasızca gösterdiği, bunu da benzersiz bir dramatik üslup, muhteşem diyaloglar ve evren­sel bir boyutta anlattığı için Bir Delinin Hatıra Defteri’ni seçtim, yönettim ve oynuyorum.

– Londrama Oyuncuları ne za­man kuruldu?

– 2012’de kuruldu ve ilk oyunu da benim yönettiğim Melih Cev­det Anday’ın İçerdekiler oyu­nuydu. Bir Delinin Hatıra Defteri bu kumpanyanın 4. oyunu. Bu sü­reçte 2 tane de oyun yazdım.

– Mesleğe ne zaman başladınız?

– 1982’de, 5 yaşındayken. Ba­bam o sezon Tevhit Bilge tiyat­rosunda çalışıyordu ve oynaya­cakları oyun büyük bir Türkiye turnesine çıkacaktı. Tevhit amca benim de babamla turnede olaca­ğımı öğrenince çok sevindi. Be­nimle bir prova öncesi bütün ekip sohbet etti. Bunun bir sınav oldu­ğunu çok sonra öğrendim. Bana oyunda bir rol yazdırdı. Bana göre bahriyeli elbisesi dikildi ve tiyatroda oynamaya başladım. Daha sonra 1983’te babamın da çalıştığı Zulüm filminde Orhan Gencebay’ın küçüklüğünü oyna­mıştım. 1986’daki Kuşatma çok özel bir işti, Türkiye’nin ilk korku filmiydi. 1987 Sen Ağlama derken pek çok film ve diziden sonra kon­servatuvar. 2 sezon Devlet Tiyat­rosu deneyimi ve Londra.

– Londra’da ne kadar zaman­dır tiyatro yapıyorsunuz?

– 1998’den beridir oyuncu, yö­netmen ve eğitim dallarında çalışıyorum. 2005-2012 arası Theatre East N Bull, sonrası Londrama Oyuncuları. Bu oyun Londra’daki 16. oyunum.

– Londra’daki tiyatro çalışma­larını nasıl buluyorsunuz?

– Her türden beklentiyi karşıla­yan çalışmalar bulunması güzel.

– Bundan sonraki projeler?

– Bu sezon 2 oyun daha var, bi­rinde oynuyor ve yönetiyorum. Diğerinde sadece rejideyim.

– Yaptığınız tiyatroyu nasıl ta­nımlıyorsunuz?

– Ustalarımdan aldığım eğitime yakışır bir tiyatro yapmaya çalı­şıyorum. Bunu yaparken de top­lumun sorunlarını dile getirecek oyunlar seçiyorum. Bu süreçte para ya da farklı olanaklar için hiçbir emperyalist kuruma ya da sözde tiyatroya boyun eğmedim, eğmiyorum. Bunun da adı neyse, işte ben o tiyatroyu yapıyorum.

– Eklemek istediğiniz son bir şey?

– Day-Mer’e, Londra Meydan Sahnesi’ne, Londra Saz Okulu’na ve farkımızda olan herkese çok teşekkür ederim.

GOGOL’UN ÖLÜMSÜZ ESERİ

Nikolay Gogol (1809-1852), Londrama Oyuncuları tarafın­dan 16 Kasım Cumartesi günü Londra’da sahnelenecek olan Bir Delinin Hatıra Defteri adlı oyunu 1842 yılında kaleme alındı. Sıra­dan bir memurun karşılaştığı haksızlıklarla mücadelesini ve bu mücadelenin önemli bir par­çasını oluşturan imkansız bir aşkı sahneye taşıyan oyun 2 bö­lümden oluşuyor.

Gogol; Rus edebiyatının il önemli roman öykü ve tiyatro yazarıdır. Rus realizminin kuru­cusudur. Gogol orta halli toprak sahibi bir ailenin çocuğu olarak Ukrayna’da Soroçinski köyünde dünyaya gelir. Gogol’ün çocuk­luğu köy hayatı ile ve yoğun Ka­zak kültürü etkisinde geçer. Bu hayatın etkisi ileride yazacağı eserlere de yansıyacaktır.

UMUT ULAŞ ER

1977’de İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üni­versitesi Tiyatro Bölümü’nü bi­tirdi. 1986’da Kuşatma adlı filmle 9 yaşında sinema çalışmalarına başlayan yazar yönetmen ve oyuncu çalışmalarına 2005 yı­lından beridir Londra’da devam ediyor.

Yazdığı ve sahnelediği oyun­larda sınıfsal çatışmaları ve sıra­dan insanların bütün toplumu il­gilendiren meselelerini gerçekçi bir bakış açısıyla göstermeyi tercih eden yönetmen ayrıca Theatre East N Bull’un da kuru­cusu. Bu tiyatroda 2005 ile 2012 yılları arasında, Londra’daki Türkçe tiyatronun profesyonel bir boyut kazanmasına gerek oyunları gerekse de eğitim ça­lışmalarıyla katkıda bulunan Er, 2012’de Londrama Oyucuları’nı kurdu. Çalışmalarına Londrama Oyuncuları’nda devam eden ve bu sezon ilk olarak Bir Delinin Hatıra Defteri’ni sahneye koyan yönetmen aynı zamanda Şubat ayında hayatını kaybeden, Türk Sineması’nın ve İstanbul Şehir Tiyatroları’nın eski oyuncula­rından Necati Er’in oğlu.

2350310cookie-checkUmut Ulaş Er: Dünyadaki adaletsizliği gösterdiği için Bir Delinin Hatıra Defteri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.