Umutsuz umut

Umut ediyorum ki umut umutsuz olmasin, bu dertli yillarin, bu dertli sarkilarin altindan nasil çikacagiz, nasil bir nefes alabilecegiz bilemiyorum, Kardelen gibi, Zipçikti gibi birdenbire çiçek açacagiz diye umut ediyorum…
Maya’lar, 21 Aralik 2012 yi birseylerin sonu olarak not düsmüsler, ben umudumu kaybetmiyorum, yeni güzelliklerin baslangicidir belki diye hayal ediyorum.
21 Aralik Dönence’dir, söyleyecek sözümü, sahneye çikip söyledigim, yilin en uzun gecesidir. Ben bir de 21 Eylül de yani Uluslararasi Dünya Baris Günü’nde sahneye çikip Baris için siirimi, sarkimi, sözümü söylerim, yani dertlesirim…umudumu hep diri tutmak için…

Dünya sanatçilarimizdan Baris MANÇO, DÖNENCE’yi yazip yorumlamisti, Kurtalan Ekspres Grubu’nun ilk müzisyenlerinden, bas gitar çalan ve besteleri olan Ahmet GÜVENÇ de müziklemisti. Baris MANÇO diyor ki, ”Dün çoktan döndü buralarda / Ve ben simsiyah bir gecenin koynunda yapayalniz bekliyorum / Duyuyorum görüyorum bir gün gelecek Dönence biliyorum / Simsiyah gecenin koynundayim yapayalniz / Uzaklarda bir yerlerde günesler doguyor / Biliyorum Dönence / Kupkuru bir agacin daliyim yapayalniz / Uzaklarda bir yerlerde bir seyler kök saliyor / Görüyorum Dönence / Çatlamis dudagimda ne bir ses ne bir nefes / Uzaklarda bir yerlerde türküler söyleniyor / Duyuyorum görüyorum biliyorum / Bir gün gelecek Dönence biliyorum…”
Baris MANÇO’nun çok kiymetli agabeyi Savas MANÇO, kardesi dogdugunda, O’nu hastanede ilk görüsünü anlatir, Türkiye’de ilk BARIS adinin kardesine verildigini, kendi isimlerinin yani Savas ve Baris’in hikayesini anlatir. Baris MANÇO bir yeni yil bebegidir. Savas MANÇO, sanatçilarin dogum günlerinde hatirlanmasini sever, ister, diler…
Oysa çogunlukla Sanatçilarimiz ölüm günlerinde hatirlanirlar, bu da yasadigimiz bir gerçektir.
KURTALAN EKSPRES ”GÖGE SELAM” adini verdikleri bir albümle mazide birlikte müzik yaptiklari üç kiymetli sanatçiyi hatirlamislar, adeta Baris MANÇO’ya bir dogumgünü armagani vermek istemisler. Baris Manço sarkilarini çok kiymetli sanatçilar yeniden yorumlamislar.
Cem KARACA’nin kiymetli dostu, besteci-söz yazari, elektro gitar sanatçisi Gür AKAD’in, Cem KARACA’yi esprileriyle güldüren, yasadiklariyla Cem’in yüreginde derin izler birakan ve O’nun ardindan beste yapan ilk yigit sanatçi olan Gür AKAD’in ”Cem Abi” bestesine yer vermisler, bu albümde. Antrparantez ben de Cem’in ardindan ”Mahserde yillar yok” sözünü bestelemistim Buselik makaminda, notalarini da Konservatuardan sinif arkadasim olan Yücel ARZEN’le birlikte yazmistim.
Kurtalan Ekspres’e bu ikinci albümlerinde Cem’i de hatirladiklari için tesekkür ederim fakat Cem KARACA hakkinda albümdeki yazisinda bir çok yanlis bilgi veren yazi yazan Lemi ÖZGEN’e de ”siirsel bir masal yazmisin kardesim” demek istiyorum, bilgi kirliligi yanlislar ekspresini olusturuyor, aman degmesin yagli boya, diye umutsuzca uyariyor, ve eger gerçek bilgiye ulasmak istiyorsa Cem KARACA için bana ulasmak, internet denilen bilgi kirliligi çok olan yakin kütüphaneye ulasmaktan daha kiymetlidir diye düsünüyorum.
Yanlis haberlerden Savas MANÇO ve Inci MANÇO ILBAY da çok dertliler, benim gibi…
Ve keske Bahadir AKKUZU’nun bir bestesine de yer verilseydi bu albümde, diye yüregim istedi. Bahadir dostumuza, Morgda sonsuz uykusunda, son kez bakmis bir insan olarak,O’nun bestelerinin ve yüreginin naifligini bilen, sol küçük parmagindaki yüzügünün sirrini Cem’le birlikte dinlemis olan ben, Bahadir’in Cem KARACA’yi çok iyi anlayan ve seven oldugunu bildigim için, Cem’in nerde gömülecegi haberini de Medya’ya hastane önünde söylemesi için ricada bulunmustum ve Bahadir bana olan güven ve saygisindan bunu içtenlikle yapmisti…Zor günlerde insani dogru anlayan ve dogru ifade eden insan sayisi bir elin parmaklarini geçmez sanirim…
Bütün bunlari niçin hatirliyorum biliyor musunuz, herkes gibi ben de adalet istiyorum da ondan. Baris kadar adalete de ihtiyacimiz oldugunu biliyorum.
Adalet, ailede basliyor. Okulda, is hayatinda, hukuk’ta, medya’da adalet gerekiyor.
Kanunlar, telif haklari, emekli haklari, memur, isçi, milletvekili haklari, çocuk haklari, insan haklari, hayvan haklari, bitki haklari, tohum haklari, çevre temizligi haklari…..tüm haklar insanin insanca yasayabilmesi ve mutlu olmasi içindir, degil mi? ya da yavru vatan lehçesiyle sorarsam, degil?

Umut ediyorum ki umutsuz umut olmasin…Siirin büyük ustalarindan Karacaoglan’in 17.y.y da yasadigi saniliyor. Insanin insanca davranislari her yerde aynidir yani evrenseldir ya…Karacaoglan’in bir siiri ile gerçegi ve umudu selamlamak isterim, hep baris, sevgi, saygimla…
”Bire agalar bire beyler / Ölmeden bir dem sürelim / Gözümüze kara toprak / Girmeden bir dem sürelim
Buna felek derler felek / Ne aman bilir, ne dilek / Akibet ömrümüzü helak / Etmeden bir dem sürelim
Karacaoglan der ki aman / Güzelim sözüme inan / Bu ayrilik bize hemen / Ermeden bir dem sürelim.”

1635470cookie-checkUmutsuz umut

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.