Unakıtan, Londra’da iyimser konuştu

Londra’da UBS adlı finans kuruluşunun düzenlediği program çerçevesinde iki gündür yatırımcılarla bir araya gelen Unakıtan, dün yaklaşık 300 yatırımcıya hitap etti. Bakan Unakıtan, daha sonra 20 ayrı toplantıda da yatırımcıların özel görüşme taleplerini yerine getirdi.


Bu sabah da UBS binasında yabancı gazeteciler için basın toplantısı düzenleyen Unakıtan, Türkiye ile IMF arasında ikinci üç yıllık anlaşma için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.


Bir soru üzerine, Türkiye ile IMF arasında anlaşma sağlanamaması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirten Unakıtan, kendisinin Maliye Bakanlığı görevine gelmesinden bu yana IMF ile yapılan ilk stand by’ın uzantısı olan gözden geçirme toplantılarında bulunduğunu, bunların tümünde de IMF görevlileriyle gayet rahat anlaştıklarını hatırlattı.


Bundan sonra da bu durumun süreceğine inandığını belirten Unakıtan, ”Zaten birbirimize de alıştık. Hatta stand by’lar bittikten sonra da alışkanlıklarımızı sürdürüp görüşmeyi sürdüreceğiz herhalde” dedi.


Unakıtan, ”IMF’nin, Türkiye’de teşvik edilen il sayısının artırılmasıyla ilgili bazı itirazları olabileceğine” dair iddiaların hatırlatılması üzerine de daha önce 36 ile verilen teşviklerin 13 ile daha genişletilmesi yolundaki hazırlığın IMF tarafından getireceği yük açısından yakından izlendiğini belirtti.


”IMF yetkilileri bu yükün büyük olabileceğini belirtiyor” hatırlatmasında bulunan Unakıtan, ”Ancak biz zaten Türkiye olarak mali disipline çok büyük önem veriyoruz. Ve bundan da asla taviz vermeyiz” diye konuştu.


2005 yılında da yüzde 6.5 faiz dışı fazlayı elde edeceklerini hükümet olarak ilan ettiklerini ve programlarını buna göre yaptıklarına dikkat çeken Unakıtan, 2005 yılı Ocak ayındaki ilk sonuçların iyiye işaret ettiğini kaydetti.


Hedeflerin tutturulması sağlandıktan sonra, detayda IMF ile oturulup hesaplamaların yapılabileceğini de vurgulayan Unakıtan, şöyle konuştu:


”Ben Maliye Bakanı olarak bu durumun altından kalkamayacağımız bir yük getirmeyeceğinden eminim. Bu konuda IMF ile de bir sorun yaşanacağını sanmıyorum. Hedeflerimizden mali disiplinden sapmadan IMF ile anlaşacağımıza inanıyoruz. Önlemlerimizi de alıyoruz.” Unakıtan, teşvikler için gerekli paranın nereden bulunacağı sorusu üzerine de ”Ocak ayında alınan ilk netice faiz dışı fazlanın beklenenin iki katına çıktığını gösteriyor” yanıtını verdi.


Bakan Unakıtan, ”Türkiye’nin gelirlerinde önemli bir artış oluyor. Vergi gelirlerindeki artış, gelir kalitesini de artırıyor. IMF ile konuştuğumuzda hem bunun kaynağını gösterebiliriz ve hem de bütçe hesaplarımızı ortaya koyabiliriz” diye konuştu.


TÜRKEYE’YE İLGİ ARTTI


Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile müzakere sürecini başlatmasıyla birlikte Türkiye’ye uluslararası piyasalarda duyulan ilginin arttığını söyledi.


”Aslında sürecin başlaması bile değil, Türkiye’nin tarih almasıyla ilgili iyimserlik başladığından beri ilgi büyük ölçüde artmaya başlamıştı” diyen Unakıtan, ”Türkiye’nin her sektörüne büyük bir talep var, bu talebin giderek de artacağına inanıyorum” dedi.


Yabancı gazeteciler için düzenlediği basın toplantısında eski dönemle karşılaştırmalarda da bulunan Unakıtan, geçmişte yurtdışı ziyaretleri sırasında kendisine Türk ekonomisinin rakamları, özelleştirme gibi sorular sorulduğunu, şimdi ise ”özelleştirmedeki spesifik noktalarda” sorular almaya başladığını anlattı.


Yatırımcıların artık daha çok detay istediğini vurgulayan Unakıtan, bunun da Türkiye’ye duyulan ilgideki artışı ortaya koyabileceğini ifade etti.


Unakıtan, özelleştirmeyle ilgili soruları yanıtlarken de Türk hükümeti olarak 2004 yılında iyi bir özelleştirme gerçekleştirdiklerini, küçük ve orta ölçekli pek çok şirketi tümüyle özelleştirdiklerini kaydetti.
     
2005 YILI ÖZELLEŞTİRMELERİ…


Bu özelleştirmeler sonucunda 2.1 milyar dolar gelir elde edildiğini belirten Unakıtan, 2005 yılında ise daha büyük kuruluşların özelleştirilmesine yöneleceklerini söyledi.


Bu çerçevede Telekom’un özelleştirilmesi sürecinin başladığını, onu TEKEL’in sigara bölümünün izlediğini, yakında da TÜPRAŞ, PETKİM ERDEMİR gibi şirketlerin özelleştirilmesi için düğmeye basılacağını belirten Unakıtan, programda Milli Piyango, enerji dağıtımı gibi kalemler de bulunduğuna dikkat çekti.


Pek yakında 2005 programı ile ilgili ayrıntılı açıklamalar yapacağını belirten Unakıtan, 2005 yılının özelleştirme açısından iyi bir yıl olacağını söyledi. Unakıtan, ”Ancak, bu konuda bir hedef rakam telaffuz etmek istemiyorum. Ama bu program sonucu önemli bir rakam elde edilecek” dedi.
     
DIŞ BORÇLANMADA TL VE VERGİLER…


Bir soru üzerine 2005 yılı için büyüme hedefinin yüzde 5, enflasyon hedefinin ise yüzde 8 olduğunu hatırlatan Bakan Unakıtan, dış borçlar konusundaki soruya karşılık olarak da şunları söyledi:


”Türkiye’de dış borçlanmanın ne kadar olacağını hazine her yıl ilan ediyor ve bu rakam değiştirilmiyor. Zira sonradan yapılan değişiklikler kafalarda soru işaretleri yaratıyor. TL bazındaki borçlanmaları da giderek artırıyoruz. Böylece de Türk ekonomisinin dış piyasalardaki dalgalanmalardan çok fazla etkilenmemesini sağlamaya çalışıyoruz.” Bakan Unakıtan, bir gazetecinin vergilerde artış düşünüp düşünmedikleri yolundaki sorusunu üzerine, daha fazla vergi geliri elde ettiklerini hatırlattı. ”Ama vergi nispetlerini artırmayı ya da yeni vergiler koymayı düşünmüyoruz” diyen Unakıtan, sadece vergi tabanını genişleterek, gelirleri artırmayı tercih ettiklerini bildirdi.


IMF ile stand by anlaşmasının ne zaman tamamlanabileceği yolundaki bir soruyu da yanıtlayan Unakıtan, bu tür görüşmelerin karşılıklı mutabakat esasına dayalı olduğunu bildirdi.


”Bu yüzden de tek taraflı tahminlerde bulunmanın güç” olduğunu ifade eden Unakıtan, ”Bu zamanlama, IMF’nin durumu kadar TBMM’nin gündemine de bağlı. Türkiye demokratik bir ülke ve TBMM ajandasına müdahale etmemiz söz konusu değil” şeklinde konuştu.

778470cookie-checkUnakıtan, Londra’da iyimser konuştu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.