Unakıtan: Türkiye dış şoklara dayanıklı

Vergi Konseyinin dün akşam Bilkent Otelde düzenlediği kokteyle katılan Maliye Bakanı Unakıtan, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin “turizm ve gıdada KDV’de vergi indirimi açıkladınız. IMF’ye verilen son niyet mektubunda sektörel bazda indirim yapılmadığını söylediniz. IMF ile program 2008 Mayısı’nda bitiyor. Bu ikisi çelişmiyor mu” sorusuna, Unakıtan, “Hayır çelişmiyor” yanıtını verdi.


Türkiye olarak sektörel bazda teşvik vermediklerini belirten Unakıtan, Türkiye’nin rekabet gücü bulunduğunu ve bu konuda eşit şartlara ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Türkiye’nin rakipleriyle aynı baza gelmesi gerektiğini de vurgulayan Unakıtan, “Bu uygulama Türkiye’nin mali gücünü artırır. Turizm gelirleri artar ve açık kapanır. Meseleye dar çerçeveden bakmamak lazım. Türkiye’nin rekabet gücünü eşitliyoruz” diye konuştu.


“BÜTÇEDE ÖDENEK DIŞI HİÇBİR HARCAMA YAPILMAYACAK”


Fransa ve İtalya’da KDV oranlarının daha düşük seviyede bulunduğuna işaret eden Unakıtan, KDV’de sürekli olarak tahakkuka bakmak gerektiğini anlattı. Gerçekleşmelerin hedefin altında olmadığını söyleyen Unakıtan, İhracat artışından dolayı sadece KDV iadelerinde artış olduğuna dikkat çekti.


Unakıtan, “Türkiye’de ilk defa mali disiplinden taviz vermeden seçim yapılıyor. Bütçede ödenek dışı hiç bir harcama yapılmayacak” değerlendirmesinde bulundu. Bir gazetecinin “Seçim öncesinde KDV indirimi yapılması etik mi” sorusuna “evet çok etik” diye karşılık veren Unakıtan, seçimden sonra kendilerinin hükümet olacaklarını, bundan dolayı etik olduğunu söyledi. Unakıtan, Türkiye’nin bütçesinin çok iyi durumda olduğuna da vurgu yaptı.


“TÜRKİYE, DIŞ ŞOKLARI KARŞI DAHA DAYANIKLI


“IMF, eksikler olduğu halde niye niyet mektuplarını onaylıyor” şeklindeki bir diğer soruya ise Bakan Unakıtan, şu yanıtı verdi: “IMF hesap yapmıyor, bizim hatırımız için mi yapıyor? Türkiye’nin ne kadar güçlü olduğunun farkında değilsiniz. Türkiye, dış şoklara ve kırılganlıklara karşı daha dayanıklı. Eskiden şu kadar kitapçık atsanız sorun oluyordu. Şimdi ansiklopedi atsanız bir şey olmuyor… Vergi politikalarında son kararı hükümet verir.”

1043230cookie-checkUnakıtan: Türkiye dış şoklara dayanıklı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.