UNESCO 2007’yi Mevlana Yılı ilan etti

UNESCO, Mevlana’nın 2007 yılında tüm üye ülkelerde anılması kararını aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen, Mevlana’nın doğumunun 800’üncü yılının 2007 yılına rastladığını, bu nedenle 2007’nin ‘Dünya Mevlana Yılı’ olması için UNESCO’ya bir öneri sunduklarını söyledi. Prof. Dr. İsen, “Önerimiz olumlu yanıtlandı ve UNESCO, 2007 yılını ‘Dünya Mevlana Yılı’ ilan etti. Mevlana’nın, 2007 yılında tüm üye ülkelerde anılması’ yönünde karar alındı” dedi.

Bu kararın ardından hemen çalışmalara ağırlık verdiklerini belirten Prof. Dr. İsen, 2007 yılında Konya’da gerçekleştirilecek Mevlana’yı Anma Etkinlikleri’nin dünya genelinde bir yıla yayılacağını, bu konudaki hazırlıkların aralıksız sürdüğünü söyledi. Konya’da Valilik ve belediyeler bünyesinde bazı çalışmaların yürütüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. İsen, Ankara’da da bakanlık bünyesinde bir alt kurul oluşturduklarını ve bu kurulun 2007 yılında tüm dünyada Mevlana’yı anma etkinliklerinin düzenlenmesi için çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Uluslararası Mevlana Vakfı Başkanı ve Mevlana’nın 22’nci kuşak torunu olan Faruk Çelebi ise Mevlevilik kültürünü, korunması gereken dünya kültür mirasları arasına dahil eden UNESCO’nun 2007 yılının ‘Dünya Mevlana Yılı’ olması yolundaki kararını olumlu bulduğunu söyledi.

Dünya Mevlana Yılı konusunda İran ve Afganistan’dan da ciddi anlamda destek aldıklarını söyleyen Çelebi, “Son 15 yıldaki dejenerasyonun UNESCO tarafından fark edilerek koruma altına alınması güzel bir durum. Dünya genelinde 2007 yılında etkinlikler düzenlenecek, Mevlana tüm insanlığa doğru bir şekilde tam olarak anlatılacak” dedi.
Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi (SÜMAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler de “UNESCO’nun aldığı bu karar, Türk kültürünün önemli köşe taşlarından biri olan Mevlana ve Mevlevi kültürünün dejenere olmadan gelecek kuşaklara aktarılması açısından önemli bir adımdır” dedi.

1124530cookie-checkUNESCO 2007’yi Mevlana Yılı ilan etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.