UNESCO adayı antik kenti soydular!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE  -Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde bulunan 67 kültür varlığından biri olan Mersin Kızkalesi’ndeki Korykos antik kentinde defineci yağması…
 
Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Kızkalesi Mahallesi’nde bulunan Korykos antik kentinde defineci yağması. Silifke-Erdemli kara yolunun içinden geçtiği antik kentte bulunan ve erken Hrıstiyanlık dönemine (M.S. 5. ve 6. yüzyıllar) ait olduğu belirtilen tarihi kilisenin kutsal emanetlerin konulduğu mezar odaları kaçak kazı yapan defineciler tarafından tahrip edildi. ‘Rölik’ olarak adlandırılan, Aziz ve Azizelere ait kutsal eşyaların konulduğu mezar odalarının bulunduğu kilise zeminini kazan definecilerin kaçak kazı aletlerini de bırakıp gitmeleri dikkat çekti. Kızkalesi olarak anılan bir deniz kalesi ile bir de kıyı kalesi bulunan Korykos antik kenti, barındırdığı değişik dönemlere ait kültür varlıkları nedeniyle 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınmıştı.
 
MERSİN’DEKİ UNESCO ADAYI ANTİK KENTTE KAÇAK KAZI TAHRİBATI
Hitit, Helenistik, Roma ve Bizans uygarlıklarına ev sahipliği yapan Mersin’deki Korykos antik kenti, antik çağın önemli yaşam merkezlerinden biri olarak biliniyor. Stratejik konumu nedeniyle Akdeniz’in önemli kentlerinden biri olan Korykos, zeytinyağı ve şarap üretimiyle ünlenen bir geçmişe sahip. 1448’de Karamanoğulları Beyliği’nin, 1473-74 yıllarında ise Osmanlı egemenliğine geçen Korykos’ta bulunan kiliseler ise antik kenti Hristiyanlık tarihi açısından da önemli kılıyor. Erken Hristiyanlık döneminde inşa edildiği belirtilen 14 kiliseden geriye kalan bir kaçına ait kalıntılar, Korykos’un define avcılarının hedefine sokmaya yetti.
KUTSAL EMANETLERİN SAKLANDIĞI SANILAN MEZARLARA GİRDİLER
Antik kentte bulunan Roma yolunun üzerinde sıralanan kiliselerden biri olan ve ‘mezar kilisesi’ olarak adlandırılan tarihi yapıda kaçak kazı yapan define avcılarının ‘rölik’ olarak adlandırılan, Hristiyan Aziz ya da Azizelere ait kutsal emanetlerin saklandığı mezar odalarına girdiği ortaya çıktı. Yaklaşık 1600 yıllık geçmişe sahip olan kilisenin apsis bölümünün zemininde yoğunlaşan kaçak kazı sonucu açtıkları delikten mezar odasının bulunduğu sanılan bölüme inen definecilerin, ahşap merdiven, ip ve kablo gibi eşyalarını da bırakıp gitmeleri dikkat çekiyor. Tarihi kilisede büyük tahribata neden olan kaçak kazı sonucu ele geçirilen buluntu olup olmadığı ise konuyla ilgili yapılacak incelemenin ardından ortaya çıkacak.
UNESCO ADAYLIĞINA GÖLGE DÜŞÜREN ÇİRKİNLİK
Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz bir uzman, bölgedeki kültür mirasının korunması konusunda yetersizlikler bulunduğunu kaydetti. Korykos’un, M.S. 325’te İznik, 431’de Efes ve 451’deki Kadıköy konsillerine temsilci olarak din adamları gönderen önemli bir dini merkez olduğu belirtiliyor. Sahip olduğu kültür varlıkları ve tarihi önemi nedeniyle 2014 yılında Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Korykos’ta yeterince yön ve bilgilendirici levhaların bulunmuyor. Çevresinde yoğun yapılaşma baskısının dikkat çektiği antik kentin denize yakın kısmında 1980’li yılların başında yapıldığı kaydedilen dev kaçak binalar ise Korykos’un UNESCO adaylığına gölge düşüren çirkinliklerin başında geliyor.
 
KORYKOS, DAĞLIK KİLİKYA’NIN SİMGELERİNİ BARINDIRIYOR
Kilikya uygarlığının günümüze ulaşan korunmuş kentlerinden biri olarak tanımlanan Korykos, yönetici sınıfa ait anıt mezarlarıyla da dikkat çekiyor. Antik kentin 10 kilometre kuzeyinde yer alan ve Şeytan Deresi olarak adlandırılan vadideki Adamkayalar, yörenin binlerce yıl öncesine ait gündelik yaşamı hakkında bilgiler aktaran rölyefleri barındırıyor. Adamkayalar rölyefleri, antik Kilikya bölgesi arkeolojisinin simgelerinden biri olarak biliniyor.
2159310cookie-checkUNESCO adayı antik kenti soydular!
Önceki haberÇukurova böyle zehirleniyor!
Sonraki haberUrmiye Gölü kan ağlıyor
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.