Üniversiteli genç 50 Lira için canından oldu!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Bunun adı kaza değil cinayet. Çalıştığı inşaatın içinden geçen elektrik telleri, 20 yaşındaki üniversiteli gencin ölümüne neden oldu…
 
Mersin’in Silifke İlçesinde yaşayan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Serhat Şahin, yaz tatilinde ailesine destek olmak ve harçlığını çıkarmak için işçi olarak çalıştığı inşaattan düşerek feci şekilde can verdi. Silifke’nin Taşucu Mahallesi’ndeki bir inşaatta günlük 50-60 lira yevmiye karşılığında çalıştığı öğrenilen üniversiteli gencin, inşaat alanından geçen elektrik teline takılarak önce elektrik çarptığı, ardından ise üçüncü kattan yere düşerek ağır yaralandığı belirtiliyor. Vatandaşların haber vermesiyle olay yerine gelen sağlık ekiplerinin tüm müdahalesine rağmen üniversiteli genç kurtulamadı. İş güvenliği ve sosyal güvenceden yoksun çalıştığı öne sürülen üniversiteli inşaat işçisinin ölümüyle ilgili soruşturma başlatıldı.
 
Mersin’in Silifke ilçesine Taşucu Mahallesindeki bir inşaatta çalışan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Serhat Şahin, inşaatın üzerinden geçen elektrik tellerine takılarak feci şekilde can verdi. Yaz tatilinde aile bütçesine katkıda bulunmak ve harçlığını çıkarmak için günde 50-60 liralık yevmiye ile bir inşaatta işçi olarak çalışmaya başlayan üniversiteli genç, iddiaya göre elindeki demir çubuğun çalıştığı alandan geçen elektrik tellerine takılması sonucu önce elektrik akımına kapıldı, ardından ise üçüncü kattan aşağıya düştü.
ÜNİVERSİTELİ GENÇ KURTARILAMADI
Olayı gören mahalle sakinlerinin polise ve sağlık ekiplerine haber vermesiyle, düşerek ağır yaralanan üniversiteli inşaat işçisine ilk müdahale burada yapıldı. Ardından ise ambulansla Adana’daki bir hastaneye götürüldü. Ancak kavurucu sıcaklarda ekmek parası için ihmallerle dolu bir inşaatta çalışan üniversiteli genç tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Genç işçinin ölümünün ardından olayla ilgili savcılık soruşturması başlatılırken, kazanın ardından mahallede elektrik kesintisi yaşandığı belirtildi.
İŞ BULAMAYINCA İNŞAATTA ÇALIŞMAYA BAŞLADI
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Ahmet Erdoğan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakımı Bölümü mezunu olduğu öğrenilen Serhat Şahin’in, eğitim aldığı alanda iş bulamayınca 5 gün önce inşaatta çalışmaya başladığı belirtiliyor. Şahin, eğitim aldığı okulun 4 yıllık bölümüne girmeye hazırlanıyordu.
‘İNŞAATTA İŞ GÜVENLİĞİNİN SADECE LEVHASI VAR’
Olay yerinde bulunanlardan Musa Türkmen’in iddiasına göre elektrik kesintisinin nedeni, ihmal kurbanı üniversite öğrencisinin kaza sırasında elinde bulunan inşaat demirinin, çalışma sahası içinden geçen elektrik tellerine çarpması. Genç işçinin ölümüne neden olan inşaat alanın iş güvenliği yönünden ihmaller yığını olarak nitelendirilebilecek eksiklikler ile dolu olduğunu dile getiren Türkmen, “Öyle ki, inşaat alanında yürütülen faaliyet içerisinde, işçi güvenliği yönünden, yapı denetim şirketinin reklam ve iş güvenliği levhasından hariç hiçbir şey yok. Yapı denetimini üstlenen şirkete ait reklam – iş güvenlik levhasının elektrik direğine sabitlendiği görülmektedir” dedi.
İŞÇİLERE ‘BU KOŞULDA ÇALIŞMAZSANIZ SURİYELİLER VAR’ DENİLİYOR
Çevredeki inşaatlarda çalışan işçilerin de benzer koşullarda olduğuna dikkati çeken Musa Türkmen, inşaat şirketlerinin maliyet ve zamandan tasarruf etmek için ilgili yönetmeliklerde belirtilen iş güvenliği kurallarını sadece göstermelik biçimde uyguladıklarını savunarak, “İnşaat işçilerinin iş güvenliği yönündeki talepleri dile getirildiğinde, işverenlerin ‘Çalışmazsanız Suriyeliler var’ tehdidiyle karşı karşıya kalıyorlar. İşçiler de mecburen bu koşullarda çalışmak zorunda kalıyorlar” diye konuştu.
‘BETON RANTININ EN BÜYÜK KURBANI İŞÇİLER’
Bölgedeki inşaatlarda çok sayıda işsiz üniversite mezunu gencin çalıştığına da dikkat çeken Türkmen, son yıllarda ülke genelinde bir betonlaşma çılgınlığı yaşandığını belirterek, “Özellikle küçük yerleşim yerlerinde yapılaşmaya uygun arsaları kat karşılığı müteahhide vermek oldukça yaygın. Müteahhitler de insanlardan arsaları kapmak için adeta yarışır oldular. Tabii ki bu yarışın ana unsuru rant. Rant, çok daha fazla para demek. Çok daha fazla para, çok daha az maliyet ve özensizlik demek. İşte bu özensizliğin öncelikli ve büyük kurbanı, inşaatların yükselmesinin en büyük emekçi gücü işçiler oluyor” görüşünü dile getirdi.
2104000cookie-checkÜniversiteli genç 50 Lira için canından oldu!
Önceki haberÜniversiteli genç 50 Lira için canından oldu!
Sonraki haberİNGİLTERE… Çocukluğumun hayal dünyası: Saray Sineması…
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.