Unutulan Dink sanığına da beraat

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 19 sanığın yargılandığı davada hakkında hüküm kurulmayan ve bu nedenle dosyası ayrılan tutuksuz sanık Coşkun İğci’nin beraatine karar verdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Çoskun İğci katıldı.

Duruşmada mahkeme heyeti, İğci’nin beraatına karar verdi.

Hrant Dink cinayetine ilişkin 19 sanığın yargılandığı davanın 17 Ocak’taki duruşmasında karar açıklanmış, ancak İğci hakkında hüküm kurulmamıştı. Bunun üzerine mahkeme 7 Şubat’ta İğci’nin dosyasını ana davadan ayırarak, yeni bir duruşma günü vermişti.

Ana davanın 19 Eylül 2011 tarihli duruşmasında açıklanan mütalaada, İğci’nin ”Dink cinayetine katıldığına ve terör örgütü üyesi olduğuna dair kesin ve inandırıcı delil bulunamadığı için” beraatı talep edilmişti.

Coşkun İğci kimdir?

Yasin Hayal’in halasının eski kocası, cinayetin işlendiği dönemde jandarma muhbiri olarak görev yapıyordu.

İğci, savcılık ve Emniyette verdiği ifadelerde Temmuz 2006’da Hayal’in Dink’i öldürmek istediğini öğrendiğini ve kendisinden silah istediğini söyledi.

İğci, jandarma istihbaratına bu konuda bilgi verdiğini ve jandarmanın ona “Hayal’i oyala” dediğini anlatmıştı: “Yasin’i Eylül’e kadar oyaladım, sonra da silah almam için verdiği parayı kendisine iade ettim. Jandarma da bana “Yasin o işi yapamaz. Gözetimimiz altında, biz o işi hallettik dedi.”

Savcılık şemasında, cinayetten önce İğci’nin katil Ogün Samast’ı cep telefonundan 57 kez, sabit telefonundan ise 11 kez aradığı belliydi. İğci’nin konuşmaları kaydedilmediği için ne konuştuğu bilinmiyor.

İğci’ye emniyette ve savcılıktaki ifadesi sırasında Samast ile yaptığı telefon görüşmelerine ilişkin hiç soru sorulmadı.

Hrant Dink cinayeti davası, beş yılın ardından 17 Ocak 2012’de, 25. duruşmada karara bağlanmış; tüm sanıkları örgüt suçundan beraat etmiş, azmettirici Yasin Hayal müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Davanın en önemli isimlerinden Erhan Tuncel ise, Dink cinayetinden beraat etmişti.

1331470cookie-checkUnutulan Dink sanığına da beraat

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.