Uranyum zenginleştirme başladı

Salihi, ellerindeki yüzde 3,5 oranında zenginleştirilen uranyumu Natanz’daki tesislerde yüzde 20’ye çıkaracaklarını bildirdi.
Zenginleştirme işleminin, bir dizi ayrı çalışmanın bileşiminden oluştuğunu kaydeden Salihi, uranyumu yüzde 20 zenginleştirebilecek teknolojiye sahip olduklarını ifade etti.

Salihi, “Zenginleştirme işlemini iki mektupla UAEK’ya bildirdik. UAEK müfettişleri de bugünkü faaliyete tanık oldular” diye konuştu.

Nükleer enerji faaliyetlerinin sürekli olarak UAEK tarafından denetlendiğini belirten Salihi, “Zenginleştirme işleminin başlaması, uranyum takasında müzakere ve uzlaşma kapılarının kapandığı anlamına gelmiyor. Müzakereci taraflar akıllıca davranır ve zamana oynamazlarsa biz uzlaşmaya hazırız” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkede yaklaşık 850 bin hastanın tedavisinde kullanılacak tıbbi araştırmalar için uranyumu yüzde 20 zenginleştirme talimatı vermişti.

İran, yaklaşık 200 hastanenin ihtiyacını karşılamaya yönelik radyoizotoplar için Tahran’daki araştırma reaktörüne yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum satın almak istediğini UAEK’ya bildirmiş, ardından taraflar arasında konuya ilişkin müzakerelerde bulunulmuştu.

Nükleer güçler ve İran arasında uranyum takasına ilişkin görüş ayrılıklarının giderilememesi üzerine Tahran yönetimi, UAEK’ya mektup göndererek zenginleştirme işlemini kendisinin yapacağını ilan etmişti.

1233370cookie-checkUranyum zenginleştirme başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.