Uras, 'Zavar'ın affedilmesini istedi

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Uras, mesane kanserine yakalanan ve 17 ameliyat geçiren hükümlü Erol Zavar'ın affedilmesini talep ettiğini belirtti.


Uras, Cumhurbaşkanı Gül'ün, insani boyutu nedeniyle konuya ilgi ve hassasiyet gösterdiğini, af konusundaki prosedürü özetlediğini ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile görüşeceğini belirttiğini aktardı.


Uras, "Zavar'ın affı konusunun, Adli Tıp Kurumuna takıldığını ve bu yüzden insani dramın çözülemediğini" ifade etti.


"Sayın Cumhurbaşkanı bu konuya duyarlılık göstermesi ve konuyu sayın Adalet Bakanı ile görüşeceğini ifade etmesi bizi çok umutlandırdı” diyen Uras, Zavar’ın af için gerekli şartları sağlayıp sağlamadığı sorusunu şöyle yanıtladı:


“Adli Tıp Kurumu prosedürüne takılıyor. Zaten tam da bu yüzden oradaki dram çözülemiyor. Erol Zavar’ın hala kanaması sürüyor ve nedeni belli değil. 17 ameliyat geçirmiş. Üstelik bir derginin yazı işleri müdürü olup da 6 aylık bir mahkeme süreciyle müebbet hapse mahkum olmuş bir insan. İşte 12 Eylül tarihinde tesadüf bu ya, Sayın Cumhurbaşkanını ziyaret ettiğimizde hala 12 eylül hukukunun nasıl ağır bir faturasının ödendiğini ve 2 çocuk babası bir adamın nasıl bir dram yaşadığını görüyoruz. Umarım bu örnek olay diğer 50’ye yakın diğer tutuklu ve hükümlüler içinde geçerli olur.”


EROL ZAVAR?


Erol Zavar, Odak Dergisi eski yazı işleri müdürü, Sincan F Tipi Cezaevi'nde siyasi tutuklu, evli ve iki cocuk babası, şair, kanser hastası.


Erol Zavar, 2000 yılında yargılandığı Ankara 2 No'lu DGM tarafından Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs suçu ile Türk Ceza Yasası'nın 146'ncı maddesi uyarınca ömürboyu hapis cezasına çarptırıldı. Zavar, cezasının infazı için Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Cezaevi'ne gönderildi. Cezaevine girmeden önce mesane kanseri olduğu ortaya çıkan Zavar'a yönelik cezaevi ve hastane personelinin ihmali olduğu öne sürüldü.


Cezaevinde hastalığı ile ilgilenilmediği için, avukatları, eşi ve yakınları tarafından bir kampanya düzenlendi. 2004 yılında düzenlenen kampanyanın etkisi ile, cezaevinde tedavisine başlandı, gerçekleştirilen dokuz ameliyata rağmen sağlığı kötüye gitti. 2006 yılında bu ışık sönmesin sloganiı ile yeni bir kampanya düzenlendi. Bu yeni kampanyanın amacı kanser tedavisini sağlıklı koşullarda sürdürmek için serbest bırakılması. Henüz kampanya sürüyor.


Kampanya dahilinde Nesrin Cavadzade ve Hüseyin Karabey yönetiminde, müzikleri ise Grup Kızılırmak tarafından hazırlanan 35 dakikalık belgesel filmin hazırlandı. Film,Erol Zavar örneğinden hareketle F Tipi tecrit altında tutulan tutuklu ve hükümlülerin yasayabilecekleri sağlık sorunlarını konu alıyor.


Erol Zavar'ın ilk şiir kitabı Ölümü ektim randevu yerinde 2006 temmuzunda Cadde Yayınları'ndan çıktı.


FOTOĞRAF: Erol Zavar ve Ufuk Uras

1066480cookie-checkUras, 'Zavar'ın affedilmesini istedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.