Urfa’da çizgili sırtlan görüntülendi

Hedef Sıfır Yok Oluş Kampanyası Urfa’nın Bozkırları projesi kapsamında görüntülenen ve koruma çalışmaları başlatılan çizgili sırtlan,  bozkır ve kayalık alanlarda yaşıyor.


Doğa Derneği, yürüttüğü doğa koruma çalışmaları ile Türkiye’nin nesli tehlikedeki canlı türlerini keşfetmeye ve korumaya devam ediyor. Urfa Bozkırları’nda yaşayan çöl varanı, çizgili sırtlan gibi nesli tehlike altındaki türlerin doğal yaşam alanlarında ilk defa filme alınması bu türlerin korunmasına yönelik umutları artırıyor. Şanlıurfa’da yapılan çalışmalar kapsamında Doğa Derneği ekibi ve TRT İzmir televizyonu kameramanları sırtlanları doğal ortamlarında filme almayı başardı.


KÖYLÜLER KORUYOR


Doğa Derneği’nin bölgede üç yıldır süren çalışmaların sonucunda çizgili sırtlanların yuvaları belirlenerek gözlem ve koruma çalışmaları başlatıldı. Doğa Derneği, sırtlanlar ve bölgedeki çobanlar arasındaki çatışmayı engellemek için koyunların geceleri barınabileceği tel barınaklar yaptırdı. Koyunlar için barınaklar yapılmasıyla birlikte bölgedeki çobanlar sırtlanları koruma çalışmalarına destek olmaya ve sırtlanları yasadışı avcıktan korumaya başladı. 


Doğa Derneği Şanlıurfa Bölge Sorumlusu Turan Çetin yaptığı açıklamada bu türün önemli yaşam alanlarından biri olan Anadolu bozkırlarının hızla yok edildiğini belirterek “Sırtlanlar görüldükleri her yerde vuruluyor veya zehirleniyor. Yaşadıkları doğal alanlar büyük sulama projeleri nedeniyle yok oluyor. Anadolu’nun bu görkemli canlılarının yok olmaması için Urfa’da sırtlanların korunmasına yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Çizgili sırtlanları korumak için muhtarlıklarla, köy imamlarıyla, tek tek köylülerle sohbet ederek, türün önemini anlatıyoruz. Köy okullarında eğitim çalışmaları yaparak çizgili sırtlan ve diğer tehlikedeki türler hakkında bilgi veriyoruz. Çizgili sırtlanların yaşadığı bölgedeki köylüler koruma çalışmalarını desteklemekte ve Doğa Derneği gönüllüsü olarak çizgili sırtlanları izlemekte. Bu türün görüntülenmesinde ve korunmasında bölgedeki yerel halk büyük destek sağladı” dedi.  


ÇİZGİLİ SIRTLAN?


Anadolu’nun en nadir canlılarından biri olan çizgili sırtlan, bozkır ikliminin hakim olduğu ıssız kayalık ve derin vadilerde yaşıyor. 110 santimetre uzunluğa ve 40-50 kiloya varan ağırlığa ulaşabilen çizgili sırtlan, Afrika’da, Asya’nın batısında (Anadolu dahil), Arap Yarımadası ve Hindistan’da yaşıyor. 


Olduğundan daha büyük görünmek için sırtındaki tek sıra halindeki kıllarını havaya dikebilen çizgili sırtlan, yaşam şekli ile diğer sırtlanlardan ayrılıyor. Genellikle yalnız yaşamayı tercih eden çizgili sırtlan çok nadiren de olsa aile fertlerinden oluşan ufak gruplar kurabiliyor.


FOTOĞRAF: Turan Çetin

1071190cookie-checkUrfa’da çizgili sırtlan görüntülendi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.