Uruguay’da geniş sol cephe bir kez daha kazandı

25 Ekim 2009 da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu oldu .Bu turda salt çoğunluk sağlanamayınca cumhurbaşkanlığı ve yeni hükümet için 30 KASIM 2009 Pazar günü seçimin ikinci turuna geçildi .

Geniş Sol Cephe cumhurbaşkanı adayı Jose ( PEPE) Mejica ‘nın aldığı geçerli oylar % 52’ye ulaştı..Böylece Sol Cephe ikinci döenemde az da olsa aldığı oyları artırdı .

1990-95 döneminde Milliyetçi parti adayı Lacalle bu seçimlerde aday oldu ama kazanamadı .İkinci turda Lacalle oyların ancak %44 kadarını alabildi.
Jose Mujica halk arasında bilinen adıyla Pepe seçime girmeden önce tarim bakanlığı yapıyor ve aynı zmaanda başkent Montevideo yakınlarındaki küçük tarlasında çiçek yetiştiriciliğiyle meşgul oluyordu. Siyasi liderler içinde halkla en çabuk kaynaşabileni Jose Mujica. Bisikletiyle sokaktan geçerken her an onu görebilir ve sohbete başlayabilirsiniz . Montevideo’nun yolları pis mahallelerinden Rincon da oturan Pepe beni hiç kimse lüks Prado mahallesine taşıyamaz derken Cumhurbaşkanlığı maaşıyla bir ziraat okulu açmakta ısrarlı . .

Muhafazakar güçleri temsil eden Lacalle Mejica’yı ‘ sosyalizmi getirmek için uğraşacak’ diye eleştirdi .

Halbuki Mujica akıllı bir yol izledi seçim kampanyasında . Tarim Bakanlığı yaptığı hükümetin şu andaki cumhurbaşkanı Tabare Vazquez’in yolunıizlemeye devam edeceğini belirtir . Tabare Vazquez izlediği ekonomik modelle yoksulluğu %30’dan %20 ‘ye indirir.İlkokul çocuklarının tümüne devletin bedava dizüstü bilgisayar dağıttığı ilk ülke Uruguay. Kamuoyu yoklamalarına göre halk içinde % 70 bir desteğe sahip ve başarılı bir kanser doktoru…Ancak seçim sistemine göre ikinci kez cumhurbaşkanı seçilemiyordu .

Mujica cumhurbaşkanı seçilmesi kesinleitikten sonra ilk işlerinden biri olarak seçimlerin ikinci turunda muhalefet Partisini desteklemekten vazgeçip Sol Cepheye oy veren muhalefetin küçük partilerinden birinin başkanı olan Pedro Bordaberry ile görüşecek . Geniş sol cephe içinde Radikaller, Hıristiyanlar, Demokratlar ,Bağımsızlar ve Komünistler bulunuyor . Ülkenin kurulduğu 1830’lardan 2005 yılına kadar aşağı yukarı 180 yıldır iki Partili bir sistem vardı .. Her ne kadar iki partili bir düzen kurulmuş olmakla birlikte UruguayLatin Amerika da seçim geleneği en oturmuş ülke olarak biliniyor . Ancak Jose Mujica’nın seçilmesiyle bu gelenek ikinci kez yenilgiye uğramış bulunuyor .

Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra kendisini kutlamak için toplanan kalabalığa ağır yağmur altında yaptığı konuşmasında Jose Mujica ‘Brezilya cumhurbaşkanı Lula’nın yolundan gideceğini’ söylerken sanki onu desteklemeye gelen eski yoldaşlarını selamlıyordu bu şekilde .Yoğun baskı döneminde Uruguaylı binlerce devrimci Brezilyaya kaçmak zorunda kalmış ve orada büyük bir Uruguaylılar çevresi oluşturmuştu. İşte kalabalığın içinde otobüslere dolup oy vermeye gelenlerin ‘geleceği bekleyen adamın’ bu sözleriyle gözleri dolu dolu olmuştu . .Jose’yi ilk kutlayan Brezilya,Venezuela Bolivyanın yanı sıra ABD ‘de Latin Amerika hegemonyasında hala havlu atmadığını gösterircesine kutlayanlar arasında görünmekten kaçınmıyordu .

1612960cookie-checkUruguay’da geniş sol cephe bir kez daha kazandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.