USAK Başkanı: Ordu çok kızgın ve kırgın

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Sedat Laçiner, TSK’nın ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Irak’ın kuzeyine yapılan kara harekatına ilişkin eleştiriler nedeniyle “çok kızgın ve kırgın” olduğunu söyleyerek, “Bu ölçüsüz eleştiriler, önümüzdeki operasyonları riske atabilir” dedi.


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt’ın önceki gün gazetecilere verdiği brifingi değerlendiren Laçiner, “Orgeneral Büyükanıt’ın bu toplantıda kızgın ve kırgın olduğunu, görevini yapmış ancak takdir yerine eleştiri, hatta hakaret görmüş bir kurumun başındaki kişi olarak konuştuğunu” kaydetti.


“Kısacası, ordu çok kızgın ve kırgın” diyen USAK Başkanı, “bunun nedeninin eleştirinin dozajından kaynaklandığını” belirtti.


“Genelkurmay Başkanı (Çekilmeye biz karar verdik, ABD’nin baskısı olmadı, operasyonun süresi zaten bu kadar olacaktı) dedikçe, medya ve siyasetten birçok kişinin tam tersini söylediğini” ifade eden Laçiner, şöyle konuştu:


“Yalan söyleniyormuş gibi, tam tersi yorumlar yapılıyor ve bu yorumlar marjinal kişiler tarafından değil, kamuoyunu şekillendirebilecek insanlar tarafından yapılıyor. Böyle olunca da ordu ile kamuoyu arasında büyük bir fark ortaya çıkıyor. Bir güven sorunu ortaya çıkıyor. İkinci bir operasyonu yapacak olsak, bu güven bunalımı üzerine çok risk almaya başlarız. Yani bu ölçüsüz eleştiriler, önümüzdeki operasyonları riske atabilir.”


“Operasyonunun başta kamuoyu olmak üzere bazı kişilerce yeterince anlaşılmamasının başında kötü kamuoyu yönetiminin geldiğini” savunan Sedat Laçiner, “Sadece Genelkurmay’ın değil, Türk devletinin medyayla ve halkla ilişkiler konusunda problemi var. Halkla ilişki kuramıyor” dedi.


“Amerikalıların operasyonun süresi konusunda, operasyon başlarken hiçbir şey bilmediklerini sanmıyorum” diyen USAK Başkanı Laçiner, bir şüphesi olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:


“Türk askeri Irak’tan çekiliyor, ABD Savunma Bakanı Robert Gates Ankara’ya geldiğinde çekilme başlamıştı. Saat 2 civarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e geri çekilmenin detayları söylenmeye başlandı. Türk askeri Irak’tan çekilirken Amerikalıların bunu bilmiyor olması ve Savunma Bakanının ağzından bunu söylüyor olması da şaşırtıcı bir durum. Bölgede devasa bir istihbarat ağı var. Bunların çekilmeyi bilmiyormuş gibi gelip de ‘Türk askerinin çekilmesi gerekir’ sözünü askerin çekildiği sırada söylemeleri de bence düşündürücüdür. Burada Türkiye bir başka oyuna geliyor olabilir. Türkiye bir komployla karşı karşıya olabilir.”


Laçiner, “geniş çaplı nokta operasyonlarının, PKK’nın bölgedeki hareketine göre bundan sonra da olabileceğini” belirterek, “Zap bölgesinin dışındaki başka bölgelerde gruplaşmalar başlarsa yeniden operasyon yapılması gerektiğini” kaydetti.


“Operasyon ilk gün konulan hedefler açısından değerlendirildiğinde ‘son derece başarılı ve TSK tarihine geçecek bir operasyon’ olarak” niteleyen Laçiner, “geçmiş operasyonlara göre yapılan operasyonun çok daha sofistike, modern, teknoloji ve istihbaratın yoğun olduğu ve çok daha işlevsel ve sonuca dönük olduğunu” söyledi.


“Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani’nin Türkiye’ye meydan okuduğunu” söyleyen Laçiner, “Barzani’yi izole etmek, yalnızlaştırmak lazım” diye konuştu.

1056180cookie-checkUSAK Başkanı: Ordu çok kızgın ve kırgın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.