Üst mahkeme Enis Berberoğlu kararına itirazı reddetti

Enis Berberoğlu’nun yeniden yargılanmasına yer olmadığı kararına yönelik itiraz, üst mahkemece “karar verilmesine yer olmadığı” hükmüyle reddedildi.

Milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu’nun İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen yeniden yargılanmasına yer olmadığına dair kararına karşı yapılan itiraz hakkında İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi ret kararı verdi. Mahkeme itiraza ilişkin yaptığı değerlendirmede, “karar verilmesine yer olmadığına” hükmetti. Dosya yeniden 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

NE OLMUŞTU?
Berberoğlu, durdurulan MİT tırları görüntülerini Cumhuriyet gazetesine verdiği iddiasıyla yargılandığı davada, “siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası aldı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 20 Eylül 2018’de Berberoğlu’nun hapis cezasını onadı, milletvekilliği sona erinceye kadar cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar verdi.

Yargıtay kararı üzerine tahliye edilen Enis Berberoğlu hakkındaki kesinleşmiş ceza, TBMM Genel Kurulu’nda 4 Haziran 2020’de okunmuş ve CHP’li Berberoğlu’nun milletvekilliği düşürülmüştü. Ertesi gün gözaltına alınan Berberoğlu, yeniden tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, aynı gün koronavirüs tedbirleri kapsamında izinli olarak cezaevinden çıkarılmıştı.

Bu gelişmeler ardından ise Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Berberoğlu’nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle hükmetmişti

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi de Anayasa Mahkemesinin kararının “yerindelik denetimi kapsamında kaldığı” gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığına karar vermişti.

Enes Berberoğlu’nun avukatları karara itiraz etti. İtirazda, “Anayasa Mahkemesi’nin, tespit edilen ihlalin giderilmesi amacıyla yeniden yargılama yapılmasına hükmettiği hallerde, ilgili usul kanunlarında düzenlenen yargılamanın yenilenmesi kurumundan farklı olarak yargılamanın yenilenmesi sebebinin varlığının kabulü ve önceki kararın kaldırılması hususunda derece mahkemesinin herhangi bir takdir yetkisi bulunmaz. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi açıkça keyfilik içerir yorum ile kanuni görevin yerine getirilmemesi, bariz takdir hatasıdır ve itiraz yoluyla bu kararın kaldırılması gereklidir.” ibareleri yer almıştı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, yapılan itirazı, değerlendirilmek üzere bir üst mahkemeye gönderdi. (HABER MERKEZİ)

2462680cookie-checkÜst mahkeme Enis Berberoğlu kararına itirazı reddetti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.