Usta karikatürist Sunder Erdoğan’a veda

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Türk karikatür camiasının usta çizeri Sunder Erdoğan (67) Antalya’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Gırgır, Çarşaf Atmaca, Bando, Milliyet Çocuk gibi mizah ve çocuk dergilerinde çalışan usta çizer, uzun süredir solunum yolu rahatsızlığı çekiyordu. Bir süre önce akciğer kanseri tanısı konularak ameliyat edilen Erdoğan, Antalya’daki özel bir hastanede verdiği yaşam savaşını kaybetti. Erdoğan’ın cenazesi, 1998 yılından bu yana yaşamını sürdürdüğü Antalya’nın Kaş ilçesinde yarın kılınacak öğle namazının ardından Gökseki Mahallesinde toprağa verilecek.

1952 yılında İstanbul’da doğan Sunder Erdoğan, 1971 yılında çizerliğe başladı. İlk çizgileri 1971-1974 yılları arasında Almanya’daki çeşitli dergilerde yayınlandı. 1975 yılından itibaren ise Cağaloğlu’ndaki dergi ve yayınlarda çizer olarak çalıştı. Tay Yayınları, Gırgır, Çarşaf, Çivi, Yorgan, Karakedi, Atmaca gibi mizah dergileri ve yayınevlerinde çalışmalarını sürdüren Erdoğan, 1982-1986 arasında Müjdat Gezen, Aziz Nesin, Kandemir Konduk ve Cihan Demirci gibi isimlerle Güldürü Üretim Merkezi’nde görev aldı.

USTA ÇİZER 1998’DE KAŞ’A YERLEŞMİŞTİ

Milliyet Çocuk, Bando, Vakıf Çocuk, Emlak Çocuk, Milliyet Kardeş gibi çocuk dergilerinden tarihi öyküler çizdi. Milliyet Gazetesi’nden emekli olduktan sonra 1998 yılında eşi Ressam Ülkü Erdoğan ile birlikte Kaş ilçesine yerleşen usta çizer, 2000’li yıllarda yayınlanan Yeniden Anadolu ve Müdafaa-i Hukuk dergisinde siyasi karikatürler ve vinyetler çizerek sanat yaşamını sürdürdü. Antalya ve Kaş’ta çeşitli karikatür sergileri açan Erdoğan, aynı zamanda usta bir gemi maketçisiydi.

NASREDDİN HOCA’NIN TORUNLARINDAN BİRİ

2001 yılından itibaren gerçekleştirilen Kaş Kitap Şenliği’nin en önemli destekçilerinden biri olan Sunder Erdoğan’ın çizgilerinde oluşan bir seçki, Karitatürcüler Derneği’nin yayınladığı ‘Nasreddin Hoca’nın Torunları’ başlıklı seri kapsamında ‘Tavanarası’ adıyla bir albümde toplanmıştı.

2293800cookie-checkUsta karikatürist Sunder Erdoğan’a veda
Önceki haberAnadolu’nun yitik kentleri: Eski Van
Sonraki haberTürkiye’nin semeresini kimler yiyecek
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.