Usta yönetmene veda

Yaklaşık 1,5 yıldır kanser tedavisi gören ve durumunun ağırlaşması üzerine kaldırıldığı hastanede dün vefat eden yönetmen ve senarist Yusuf Kurçenli (65) için Beyoğlu Atlas Sinemasında tören düzenlendi.

Buradaki törende, sinema salonundaki sahnenin ortasına Yusuf Kurçenli’nin tabutu, tabutunun önüne de bir fotoğrafı ile çiçekler konuldu. Tören, Kurçenli’nin asistanı Yıldız Bakoğlu tarafından hazırlanan ve Kurçenli’nin hayatının anlatıldığı gösterimle başladı.

Törende konuşan Nesteren Davutoğlu, acıklı şeyler söylemek istemediğini belirterek, hem çok üzgün, hem de çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Gözyaşlarına hakim olamayan Davutoğlu, Kurçenli’yi tanıdığı için kendini çok şanslı gördüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

‘KİMSEYE SİTEM ETMEDİ

”30 yıllık bir dostluğumuz var. Çok parlak bir gençti onu tanıdığımda içinde bir ateş ve enerji vardı. Çok çekişirdik, beni pinpon da yenmesine deli olurdum. Toplumsal duyarlılığı, Karadeniz’i ve Anadolu’yu ondan öğrendim. Hepimiz Yusuf gibi düşünürsek daha iyi bir dünya olacağına inandım. Saflık, iyilik prim yapsın isterdi. 17 ay boyunca bir kere sızlanmadı, kimseye sitem etmedi, ‘Niye ben’ demedi.”

Asistanı Yıldız Bakoğlu da Kurçenli’nin yanında çok şey öğrendiğini belirterek, ”Bilge ve güzel bir adamdı. Benim İstanbul’daki babamdı. Kolum kanadım kırıldı” dedi.

Sanatçı Rutkay Aziz ise Kurçenli’nin ilkeli, dürüst, ahlaklı, namuslu insanı seven, gerçekçi olduğunu ifade ederek, ”O doğum ve ölüm arasındaki çizgiyi hak ederek yaşadı. Filmlerinde hep Türkiye gerçeğini anlattı. Hayatı hak ederek yaşadı. Her zaman ‘Yusuf nasılsın’ dediğim de, ‘Daha iyi günlerim oldu’ derdi. Şimdi onu uğurluyoruz. Işıklar içinde yatsın. Bizim de daha iyi günlerimiz olmuştu” diye konuştu.

Yönetmen Yavuz Özkan da Kurçenli’yi 1975 yılında tanıdığını ve dost olduklarını dile getirerek, hayatı boyunca onun dostluğunu yanı başında hissettiğini söyledi.

‘YENİ 2 PROJESİ VARDI’

Özkan, özellikle son 3 ayda çok sık görüştüklerini vurgulayarak, ”Yeni iki projesi vardı. O projeler üzerine konuşup tartışıyorduk. Bu iki projede de ölüm yoktu, hayat vardı. Hayata yaraşanı aramak ve mücadele etmek vardı. Ama şuan onu yolcu etmek için buluşmanın üzüntüsünü yaşıyorum” şeklinde konuştu.

Çocukluk arkadaşı Yahya Bilgin ise 55 yıldır Kurçenli’yi tanıdığını dile getirerek, yaşam mücadelesine, yaşamla dopdolu oluşuna, azmine tanık olmaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

Bilgin, Türkiye’nin çok önemli bir yönetmenini ve senaryo yazarını kaybettiğini vurgulayarak, kendisinin can dostunu, Rize’nin de en iyi uşağını kaybettiğini belirtti.

Oyuncu Mehmet Aslantuğ da kendi dönemi aktörler için Kurçenli’nin ”abi” olarak görüldüğünü ve sevildiğini söyledi.

Son filminde rol alan oyuncu Kenan Ece ise Kurçenli ile 2009’da tanıştığını, ilk tanıştıklarında biraz ürktüğünü ancak film setinde aralarındaki buzların çözüldüğünü dile getirdi.

Ece, Kurçenli’nin ruhunun pamuk gibi olduğunu yakından görme imkanı bulduğunu ifade ederek, ”Sette çok geriliyordum zaman zaman, ilk filmim olduğu için. Ama gelir çocuk gibi bizimle ilgilenir kafamızı okşardı. Oradan anlardık onun kalbindeki sevgiyi ve sıcaklığı. Ayrımcılığa karşıydı. Her zaman karşısındakini düşünürdü” dedi.

Tören sonunda Kurçenli’nin tabutu omuzlar üzerinde alkışlarla uğurlandı.

Buradaki törene Yusuf Kurçenli’nin ailesi, dostları, çalışma arkadaşları ve çok sayıda sinema emekçisi katıldı.

1333000cookie-checkUsta yönetmene veda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.