Uğur Mumcuyu saygıyla anarken…

Şeref, haysiyet, onur, namus adına ne derseniz deyin hepsinin temelinde dürüstlük vardır!.. Dürüst olunmadan gerçek demokrat olunmaz! Bırakın ötesini “adam gibi adam olunmaz”!


Yaşamımızın birçok döneminde, sosyal demokrat diye geçinenlerden şu ya da  bu biçimde sürekli kazık yemiş ve ihanete uğramış, ancak olan bitene karşın, hala aptalca “dengeli sosyal demokrat” kalabilmenin, direncini gösterme çabasında ki “damdan düşmüş” bir vatandaş olarak, izin verirseniz haddimizi aşmış gibi görünsek de, yüzde yüz doğru olduğuna inandığımız birkaç büyük kelamı da biz etmek istiyoruz 


Gerçek anlamda demokrat ve olgun insan olabilmenin birincil özelliği; önce kendini eleştirebilecek anlayış da olmaktır… Eleştirme olgusunun, önde gelen koşulu ise, “düşünce özgürlüğü”ne içtenlikle inanmış olmaktır.


Bilinen bu genel kurala, bizim ekleyeceğimiz bir husus şu olacaktır. Kişi gerçek demokrat ise; her zaman, söylemi ile eylemi mutlaka örtüşmelidir. Sürekli dürüstlükten ve erdeminden dem vuran bir zat-ı muhteremin, her şeyden önce kendisinin “dürüst ve erdemli” olması gerekir.


Bizim tanıdığımız ve belli yerlere gelmiş pek çok sayıda sosyal demokrat yapıda ki insanda gördüğümüz belirgin özellik; normali çok aşan derecede egoizmin çukuruna düşmüş olmaları…


Özveri nedir bilmediklerine tanık olduğumuz bu insanlar; halkın karşısına her zaman ve her yerde “ben önde ve başta olayım”  egosunun tutkusu içersinde, toplum adına somut hiçbir şey üretmeden sürekli vatan millet nutukları atmanın alışkanlığında, yaşantılarını her daim “ben” temasına endeksleyerek sürdürmeyi neredeyse yaşam biçimi haline getirmişlerdir.


“Egoist” ve “şekilci” sosyal demokrat ya da solcu önderler yüzünden, sosyal demokrasiye içtenlikle gönül vermiş tabanda ki milyonlarca sessiz halk kitlesi, bu yapıda ki, sözümüz ona sosyal demokrat önderlerden ötürü, geleceğe dönük umutsuzluklarını ve isyanlarını, içlerine gömerek yıllar yılı kahır içerisinde yaşamaktadır!


Önder derken birkaç sol ya da sosyal demokrat siyasi parti liderini kast etmiyoruz. Mahallenizden başlayarak beldeniz, ilçeniz, iliniz sınırları içerisinde ki gerçek anlamda hiçbir zaman halkla inmeyen, sokaktaki sıradan vatandaşla inanılır ve içten entegrasyon içerisinde bulunmayan pek çok sahte sosyal demokrattan söz ediyoruz. Abartmıyoruz, nerede halka tepeden bakan ve halktan kopuk,  üretken olmayan ve kendini/kendilerini elit sayan insan ya da insanlar topluluğu görürseniz, bilin ki yüzde 90 “sosyal demokrat” tırlar


Sonra da, sol neden yıllardır iktidar olamıyor diye yakınılıp duruluyor. Adam bir Büyükşehir belediyesinin şu ya da bu şekilde belediye başkanlığını kapmış, ona buna “abi”, “amca”, “abla” diye hitap ederek, tek ayak üstünde en büyük yalanları söylüyor. Şerefi ve namusu üzerine sözler veriyor, yeminler ediyor, hiç birini yerine getirmiyor! Sonra da son seçimde yeniden aday olup ta seçilemeyince, boş boş gezerken, halk bana neden oy vermedi diye sızlanıp duruyor!. Bu adamın siyasal konumu ne yazık ki“sosyal demokrat”! Ancak, karakterinde dürüstlüğün “d” si yok!


Bu tür adamlar, bilinen yapılarıyla sol ya da sosyal demokrat önder olarak halkın karşısına çıkıp sosyal demokrasiyi temsil ediyorlar! Sadece bu bir örnek. Binlercesi sayılabilecek durumda, bol ürünlü bir yapı var karşımızda. Yukarıda altını çizerek ifade ettiğimizi, kimileri adına bir kez daha yineleyelim; Önce dürüst olacaksın, sonra (sosyal) demokrat. Dürüst olunmadan demokrat olunmaz!


Öyle belli günlerde yeşil parkalar giyip, “karlı kayın ormanında yürüyorum…”  türküleri tutturarak, bir elinde meşalesi öbür elinde piposu; “figür solcusu” konumuyla ahkam keserek; “solcu” ya da “sosyal demokrat olunmaz”!  Salt entelektüel görüneyim havalarında “bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunmaz” türü ünlü cümlelerini kullanarak, “Uğur Mumcu sevdalısı görünmek”, sadece “figür solculuğunun” şekilci bir versiyonudur.


Bırakın artık, “dürüst insan”,  “gerçek demokrat” ve “gerçek solcu” rahmetli Uğur Mumcu mezarında rahat uyusun! Her yıl dönümünde, objektiflerin ve kameraların önünde kabrine güller koyarak, gece mumlar yakıp, toprağının önünde entel dantel duruşlar sergileyerek, “sosyal demokrat” rollere soyunmaktan yeter artık uzak durun!


Ya uğur mumcu gibi olun ya da her 24 Ocak’tan sonra Uğur Mumcu gibi toplumda “demokrat”, “gerçek solcu” ve halk adamı gibi,  yaşamanın içten davranış ve fikirlerini sergileyin!


Halk; “egoist”, “her yere ben baş olayım, kendimi göstereyim, nemalanıyım…” taktik ve zihniyetinde ki fikir ve eylem sahibi değil de “figür solcuları” nı görmekten bıktı usandı!..


Ya gereği gibi solcu ve sosyal demokrat olun ya da tabanda ki milyonlarca “sosyal demokrasi” savunucusu, kahır içerisindeki sessiz çoğunluğun önünü tıkamaktan vazgeçin!


Halkın, artık size dayanabilecek gücü kalmadı, ey “FİGÜR SOLCULARI” !..
“Gölge etmeyin sessiz kitle sizden başka bir şey istemiyor” !
Ruhun şad olsun, büyük insan Uğur Mumcu!..
Seni çok özlüyoruz!..


[email protected]

686280cookie-checkUğur Mumcuyu saygıyla anarken…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.