Uyku ilaçları uykusuzluk yapıyor

Türk Uyku Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Kaynak, uykusuzluk problemini çözmek için sürekli uyku ilacı kullanımının uyku getirmek yerine uykusuzluğa yol açabileceğini, uyku bozuklukları ünitelerine başvuran birçok hastanın uykusuzluk için ilaç almalarına rağmen uyuyamadıklarını söyledi. 


Uykusuzluk çekenlerin, doktor tavsiyesi ya da kendi isteğiyle uyku ilacı kullanmaya başladığını ve hastanın bir süre ilaçtan memnun kaldığını, kolaylıkla uykuya dalıp derin uyku uyuyabildiğini dile getiren Prof. Dr. Kaynak, şöyle konuştu: 


”Ancak ilacın etkisi ile elde edilen mutlu geceler fazla uzun sürmez ve hasta bir süre sonra aynı şekilde uyuyabilmek için ilacın dozunu artırmak zorunda kalır. Bu durumda yeniden düzelen uykular, kısa süre sonra tekrar bozulur ve hasta yeniden eski uykusuz gecelerine döner. Bu dönemde bir çok doktor değiştiren, dolayısıyla değişik ilaçları deneyen hasta, tedavilerin kısa sürede etkisini kaybettiğini farkeder. Hasta ilacı kestiğinde, birkaç saat bile olsa uyuyamadığını görür. Bu aşamada kullandığı ilaca karşı tolerans geliştirmiştir. Aldığı doz yeterli gelmemekte, ancak ilacı da kesememektedir. Çünkü hasta ilaca bağımlı hale gelmiştir.’


 

722050cookie-checkUyku ilaçları uykusuzluk yapıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.