Uyuşturucusu kaçakcısına idam cezası yolda

İngiliz vatandaşı Lindsay June Sandiford Bali’ye uyuşturucu sokmakla yargılanırken hakkında idam cezası verilmiş ve Nisan ayında Bali Temyiz mahkemesi kararı temyize götüren Sandiford’un bu talebini reddetmişti. Bundan sonra Yüksek Mahkemeye temyize giden Sandiford’un temyiz talebi 29 Ağustos Perşembe günü görüşülerek reddedildi.

Yüksek Mahkeme temyiz paneli İngiliz vatandaşı Lindsay June Sandiford’un idam cezasına karşı yaptığı temyiz başvurusunu oybirliği ile reddetti. Mahkeme sözcüsü sözkonusu olanın uyuşturucu olduğunu ve kendisinin ülkeye uyuşturucu soktuğunu ifade ederek , Yüksek Mahkeme ve daha önce karar çıkan mahkemlerin yasal olarak endişelerinde haklı oldukları bildirdi.

Son karar Cumhurbaşkanı’nın

Yüksek Mahkemenin temyiz kararınını reddetmesinin ardından June Sandiford’un aynı mahmekemeye kararın yeniden incelenmesi için son bir başvuru hakkı bulunmakta. Ancak bundan sonra cezanın azaltılmasına ancak ülkenin Cumhurbaşkanı karar verebiliyor.

Sandiford geçtiğimiz Ocak ayında Bali-Denpasar Yerel Mahkemesi tarafından 4.7 kg kokaini Balı’ye kaçırmakla suçlanarak idam cezası ile yargılanmıştı.

Sandiford Mayıs 2012 de Bangök Ngurah Rai Uluslararasai havalanında bir uçuştan sonra 3 diğer İngilizin de karıştığı uyuşturucu kaçakçılığı zincirine ortak olmaktan dolayı tutuklanmış ve hakkında 15 yıl hapis cezası istenmişti.

Bali-Denpasar Yerel mahkemesi tarafından özellikle bir turizm cenneti olan Balı’nın imajını zedelemekle ve hükümetin uyuşturucuyu önleme programına balta vurmakla suçlanan 56 yasındaki Sandiford ise savunmasında uyuşturucu şebekesi tarafından çocuklarının canı yakılacağı tehdidi ile uyuşturucuyu taşımaya zorlandığını ifade etmişti. Sandiford ile birlikte yargılanan diğer 3 İngiliz daha az ceza alırken kendisinin mahkeme ile işbirliği yapıp tanık olarak faydalı bilgiler verdiğini öne süren avukatı ise mükevvelinin bu cezayı haketmediğini savunuyor. Uyuşturucu kaçakcılığının uluslarası en cididi suç olmadığını ve bir uyuşturucu kaçacısının ölüme mahkum edilmesi için bir sebep olmadığını ifade ediyor.

Ulusal ve uluslararası destek yağdı

Endonezya İnsan Haklarını İzleme Örgütü, Kayıp Kişiler ve Şiddet Mağdurları Komisyonu gibi ulusal ve uluslarası birçok çok sivil toplum örgütü de idam cezasının evrensel insan haklarına aykırı olduğunu, modern yüzyıla uymadığını ifade ederek idam kararına karşı Sandiford’a destek veriyor.

Yüksek Mahkemeye temyiz için başvurduğunda Sandiford “ büyük bir hata yaptığını ancak kendisine bir şans daha verilmesini umut ettiğini bu durumda herşeyin daha farklı olacağını, hatalarını telafi etmeye çalışağını ifade ederek İngiliz ve Endonezya halkından yaptıkları ve özellikle ülkesini utandırdığı için özür dilemişti.

Endonezya uyuşturucu kaçakçılığına karşı çok katı kanunları olan bir ülke ve su anda 40’ dan fazla yabancı aynı sebepten idam ile yargılanıyor.

_____________________

[email protected]

1553920cookie-checkUyuşturucusu kaçakcısına idam cezası yolda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.