Uyuyan bakana sanatçılardan eleştiri

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin’in görevden almasıyla başlayan istifaları, İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği ‘sanata sahip çıkmak’ olarak değerlendirdi.


İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği’nden yapılan açıklamada “İstanbul Şehir Tiyatrosu sanatçıları, Devlet Tiyatrosu sanatçılarının haklı ve onurlu karşı koyuşunu sonuna kadar desteklemektedir” denildi.


Açıklamada uygulama şöyle eleştirildi:


“Devlet Tiyatrosu sanatçıları, tarihi bir anda, bu büyük sanat kurumunun varlık nedenlerini, ilkelerini, geleceğini savunmaktadır. Baskılarla, yönlendirme girişimleriyle, ele geçirme hevesleriyle kuklalaştırılmaya çalışılan bir sanat kurumunun içinden yükselen bu karşı koyuş, gündelik siyasi bürokrasinin dar ufuklu hırsı ile sanatçının uzak görüşlü erdeminin yüzleşmesidir bir bakıma… Hukuku ve meslek ilkelerini hiçe sayan bir böbürlenmenin, kuşatma, ele geçirme, yok etme içgüdülerinin karşısında, yalnızca meslek etiğinden güç alarak tarihi uyarı görevlerini yerine getiren Devlet Tiyatrosu sanatçıları, sanat kurumlarının doğaları gereği sahip olması gereken ‘sanatsal özerklik’lerini, unutulması mümkün olmayan bir sanatsal eyleme dönüştürmüştür. Gücünü tarihi birikiminden ve sanatsal üretimlerinden alan sanat kurumları üzerinde oynanacak siyasi ve bürokratik oyunlar, bilinmelidir ki, hiçbir zaman seyirci bulmayacaktır.”


SODEV’DEN KINAMA


SODEV de yaptığı açıklamada bakanlığın yönetim değişikliğini kınadı. SODEV’in “Sanata ve sanatçıya siyasi müdahale sanatı öldürür” başlıklı açıklaması şöyle:


“Kültür ve Turizm Bakanı’nın bakanlıktaki kadrolaşma hareketi, kültür ve sanat yaşamımızı olumsuz etkileyen boyutlara ulaşmaktadır. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin’in görevden alınmasıyla gerçekleştirilen yönetim değişikliğinin, sanatsal değil siyasi beklentilerle gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır. Bu yönetim değişikliğiyle, özerk bir işleyişe sahip olması gereken sanat kurumlarına müdahale edilmesini kınıyoruz. Kültür Bakanlığı örneğinde olduğu gibi, herhangi birisi bakan olabilir ama bu o kişiye, ne sanatçıları değerlendirme ne de sanatçıya ve sanata müdahale ve baskı hakkı verir. Sanata parti siyaseti karıştırılmasına karşı çıkan yönetici ve sanatçılara baskı yapılmasından vazgeçilmesini ve Genel Müdür’ün görevine iade edilmesini talep ediyoruz.” 

1023850cookie-checkUyuyan bakana sanatçılardan eleştiri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.