‘Uzay şairi’ Osman Türkay anıldı

Anma törenine Osman Türkay Anaokulu öğrencileri, Osman Türkay Vakfı ve ailesi ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’ndan bazı yetkililer de katıldı.


Törende Osman Türkay Anaokulu adına öğretmen Ayşem Tombak ve Osman Türkay Vakfı ile ailesi adına da Tuncay Özdoğanoğlu yaptıkları konuşmalarda, Osman Türkay’ın Kıbrıslı Türkler’in gururu olduğunu ve onu saygıyla andıklarını belirtti.
Yapılan konuşmaların ardından Osman Türkay Anaokulu öğrencileri, O’nun bir şiirini okudu. Osman Türkay’ın kabrine çiçeklerin konulmasının ardından tören sona erdi.



OSMAN TÜRKAY?


“Uzay şairi” olarak bilinen Türk dünyasının Kıbrıslı büyük şairi Osman Türkay, 1927 yılında Girne’nin Kazafana (Ozanköy) köyünde doğdu, özel bir İngiliz okulunda okuduktan sonra Londra’ya giderek gazetecilik ve felsefe öğrenimi gördü. Şiir yazmaya ortaokul sıralarında başlayan Türkay, şiirlerini Varlık ve Beşparmak dergilerinde yayınladı.


Türkay; daha sonra Londra’ya yerleşti ve İngilizce şiirler de yazmaya başladı, aynı zamanda çeviriler yapmaya ve sanat yazıları yazmaya başladı. Londra’da bulunduğu 1951-56 yılları arasında şiir yazmaya ara veren şair, ilgisini başta İngiliz şiiri olmak üzere dünya şiiri üzerinde yoğunlaştırdı. Şiirleri Yunanca, İspanyolca, Çekçe gibi dillere de çevrildi.
Osman Türkay, şiirlerinde insanın kâinattaki yerini göstermeye çalışır ve işler. Şiirleriyle, sayısız edebiyat ödülü kazandı. Albert Einstein Özel Barış Ödülü ve iki edebiyat doktorluğu gibi onur ödüllerine de sahip olan şair, iki kez de Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterildi.


“Evrende Rastgele Bir Gezinti” adlı kitabıyla, Amerikan Başarılar Enstitüsü’nün “Yılın Adamı” ve “Bin Yılın Şöhretler Sarayı” ödüllerini, Amerikan Biyografi Enstitüsü’nün “Altın Plak” ödülünü, “Başkanlık Onur Mühürü”nü, Avustralya’da “Uçan Altın Kumru” ödülünü kazandı. Türkay’ın son yıllarda aldığı ödül sayısı 50’yi aştı.


Türkay ayrıca, dünyada en çok mektup alan Türk edebiyatçısıdır. Hayranları arasında Tayland Prensesi Vemulchadra, Türkoloji Profesörü Anna Masala, Hindistan eski başbakanının eşi Sheila Gürjal ve çok sayıda aristokrat bulunuyor.


Osman Türkay, 24 Ocak 2001 tarihinde yaşlılığa bağlı sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördüğü Girne Akçiçek Hastanesi’nde hayata veda etti.

820470cookie-check‘Uzay şairi’ Osman Türkay anıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.