Uzmanlar Ankara Anlaşması’yla ilgili son durumu anlatacaklar

Avukat Muhammet Çankıran ve Muhasebeci Mali Müşavir Öncü Göçebe, 24 Mart cumartesi günü saat 17’de DAY MER’de Ankara Anlaşması’yla ilgili son gelişmeleri anlatacak ve katılımcıların sorularını yanıtlayacaklar.

DAY MER’in “22 Moorefield Road, Tottenham, N17 6PY” adresindeki merkezinde yapılacak toplantı halka açık ve ücretsiz olacak. Geçen haftasonu İngiltere İçişleri Bakanlığı Ankara Antlaşması vizesi için süresiz oturum başvurularını kabul etmeyeceğini ve bu tür başvurular için yeni bir başvuru kategorisi oluşturulacağını açıklamıştı.

Ankara Anlaşması konusunda uzman avukatlık bürosu Oakfield’den Avukat Çankıran geçen gün de Amerika’nın Sesi Türkçe Bölümü’ne verdiği demeçte İçişleri Bakanlığı’nın Antara Anlaşması’nın yeniden düzenleme gerekçesini şöyle anlattı:

“Birincisi son iki yılda Türkiye’den yoğun başvurular gelmeye başladı, ikinci olarak serbestlik başvurularında en kısa sürede serbestlik alınan Ankara Anlaşması. Başka hiç bir katagoride 5 yıldan önce serbestlik almak mümkün değil. Bunun da önemi var. Üçüncüsü sanırım kendi istatistiklerine göre 4’ncü yılın sonunda serbestlik başvurusunda bulunan insanların büyük çoğunluğunda işi bırakma belki de devlet yardımlarını isteme eğiliminin artması yatıyor olabilir.”

“İNGİLTERE’NİN ANLAŞMAYI KALDIRMA HAKKI YOK”

“Ankara Anlaşması’nı İngiltere’nin tek taraflı kaldırma hakkı yoktur” diyen Çankıran, “Çünkü Türkiye-İngiltere arasında bir anlaşma değil, Türkiye-AB arasında bir anlaşmadır. Dolayısıyla İngiltere AB ile ilgili hükümlülüklerini vazgeçmediği süreçte Ankara Anlaşmasını tanımak zorundadır” diye konuştu.

Çankıran Türkiye’nin baskı yapma olasılığı konusunda da “Türkiye’nin bu konuda İngiltere’nin içişlerine müdahale şansı yoktur. Kamuoyunda, sosyal medyada bu konuda baskı yapılması, benzer davalar açılması tartışılıyor fakat hiç birisinin hukuki dayanağı yoktur. İngilitere’nin göçmenlik yasasıyla ilintilidir” dedi.

“İçişleri Bakanlığı’nın Ankara Anlaşması’nda serbestlik başvurusunun ne zaman yapılacağı konusunda bir açıklaması yoktur” diyen Çankıran, olası gelişmeleri de şöyle anlattı:

“Biz sadece yorum yapıyoruz. Beş yıl olabilir, uzun süre bu ülkede çalışan insanlar için uygulanan 10 yıl olabilir, üçüncü olarak yine bir katagori getirebilir. Şu aşamada 7 yıl olma olasılığı var…”

İLGİLİ KÖŞE: İNGİLTERE… Ankara Anlaşması’nda değişikliğin gerekçesi
https://acikgazete.com/ankara-anlasmasinda-degisikligin-gerekcesi/

2171000cookie-checkUzmanlar Ankara Anlaşması’yla ilgili son durumu anlatacaklar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.