Vahdettin'in mezarı ziyarete kapatıldı

Vahdettin Han, milli mücadelenin son dönemlerinde 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasına ilişkin kanunun çıkarılmasından 16 gün sonra, 17 Kasımda, bir İngiliz gemisiyle İstanbul'dan ayrıldı. 


Ömrünün son yıllarını geçirdiği İtalya'nın San Remo kentinde 16 Mayıs 1926'da vefat eden Vahdettin Han'ın cenazesi, damadı Ömer Faruk Efendi'nin nezaretinde Beyrut'a, oradan Şam'a nakledildi. 


Vahdettin Han, kardeşi 2. Sultan Abdülhamid'in kızı Ayşe Sultan'ın ilk eşi, Suriye'nin o dönemdeki Cumhurbaşkanı Ahmed Nami Bey'in de katıldığı, Suriye hükümetinin düzenlediği resmi törenle Şam'daki Süleymaniye Külliyesi'ndeki caminin bahçesinde defnedildi. 


Vahdettin'den sonra, Avrupa'nın çeşitli şehirlerinde yaşayan Osmanlı ailesinin bazı fertleri de Vahdettin'in mezarının hemen yanında toprağa verildi. 


Suriye'ye tur düzenleyen şirketlerin rehberleri, asma kilitle açılıp kapanan demir kapının arkasında adeta gizlenen bir bahçedeki mezarların yalnızca Türkiye'den gelen turistler için ziyarete açıldığını belirtmelerine rağmen, son dönemlerde mezarların ziyaretine izin verilmiyor. 


Süleymaniye Külliyesi'nin yakınındaki turizm ofisine başvuran Türk turistler Vahdettin'in mezarını ziyaret etmek istediklerinde görevliler, mezarlığın ziyarete kapalı olduğunu söylüyor. 


Mezarlığın kendileri için ziyarete açıldığını bildiklerini belirten Türklere görevliler bu kez ''Mezarlıkta restorasyon çalışması yapılacak'' gerekçesini öne sürerek, külliyenin arkasındaki bir pencereden mezarlığı görebileceklerini ifade ediyor.  

1064850cookie-checkVahdettin'in mezarı ziyarete kapatıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.