Vali derhal görevden alınmalı

‘BİZZAT BAŞBAKAN TEHDİT ETMİŞ DEMEKTİR’

CHP İstanbul Milletvekili, gazeteci kökenli Melda Onur, Saymaz’ı tehdit eden Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın hızla görevden alınmasını istedi. Bir gazetecinin açıkça tehdit edildiğini dile getiren Onur, “Vali kendisi istifa etmeyeceğine göre derhal görevden alınmalı” dedi.
Onur, “Bunun tartışılabilir bir yönü yok. Valiyi görevden almayan İçişleri Bakanı, Başbakan Saymaz’ı bizzat tehdit etmiş demektir. Vali orada durduğu sürece Saymaz’a yönelik tehdit Başbakan’ın tehdidi olarak devam ediyor demektir” dedi.

‘GAZETECİYE BUNU YAPAN VATANDAŞA NE YAPMAZ’

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de bir valinin böyle bir mail atması ve arkasında da duruyor olmasının vahim bir durum olduğunu söyledi. Bunun, devletin yaklaşımını gösteren net bir durum olduğunu belirten Tuncel, “Devlet adına hareket edenler toplum üzerinde ciddi bir baskı oluşturmakta, her türlü hakkı kendilerinde görmektedirler” diye konuştu. Tuncel bir gazeteciye böyle davranan valinin sıradan vatandaşa ne yapabileceğini ise düşünmek bile istemediğini ifade etti.
Devlet adına hareket edenlere her türlü uygulamanın hak görüldüğünü kaydeden Tuncel, “Ama vali gibi, devlet adına hareket eden bu insanlar açık tehditlere rağmen görevlerindeler. Hatta ödüllendiriliyorlar. Bunu, Hatta Hrant Dink, Selim Ay örneklerinde ya da 30 yıldır yaşanan Kürdistan’daki savaş uygulamalarında gördük. Bu bir devlet politikası haline gelmiş” dedi. Tuncel, yurttaşlar açısından açık tehdit teşkil eden bu valinin derhal görevden alınması gerektiğini söyledi.

‘İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ÜZERİNE GİDECEK Mİ?’

İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de konuyu Meclis Genel Kurulu gündemine getirdi. Genel Kurulda söz alan Tüzel, Gazeteci Saymaz’ın Eskişehir Valisi’nin şiddetiyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Tüzel, İnsan hakları suçlarının peşinde olan bir gazetecinin açıkça tehdit edildiğini dile getiren Tüzel, “Eskişehir Valisi ‘Bu maili ben göndermedim, ama içeriğine katılıyorum’ diyebilmiştir. Şimdi, İçişleri Bakanlığı, müfettişler, bu olayın üzerine gidebilecek mi?” diye sordu.

METİNER: ‘VALİMİZ ÇOK DEĞERLİDİR’

AKP’nin gazeteci kökenli Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner ise “alçak, şerefsiz” gibi sözleri eleştirmekle birlikte valiye sahip çıktı. Metiner,”Ölümle tehdit ettiği yorumunu çıkarmak yanıltıcı olur” dedi.
Metiner şu değerlendirmeyi yaptı: “Şayet vali tarafından gönderilmiş bir e-mail ise, gazetecinin özel mailine gönderilse de kullanılan üslup yanlıştır. Bir gazeteciyi bu şekilde muhatap almasını, bu üslubu tasvip etmiyorum. Ölümle tehdit edildiği kanaatinde değilim. Sayın valimizi gıyaben de tanırım, son derece değerli, inançlı bir valimizdir. Öfkesine yenik düşmüştür. Ölümle tehdit ettiği iddiası ve istifasını istemenin haksızlık olacağı kanaatindeyim. Ancak ‘alçak, şerefsiz’ gibi ithamları bu şekilde bir gazeteciye veya sıradan biri de olsa bir kamu görevlisinin sarf etmesini doğru bulmuyorum. Kınıyorum.” ( Sultan Özer – Ankara/EVRENSEL)
_____________

TGC,TGS VE GÖP’TEN TEPKİ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Radikal Gazetesi Muhabiri İsmail Saymaz’ı mail yoluyla tehdit eden Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın tutumunu kınayarak vali hakkında işlem başlatması için içişleri bakanlığını göreve çağırdı. Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şubesi de Eskişehir valisinin, Saymaz’a yönelik tehdidini kınayarak ” TGS olarak başta üyemiz İsmail Saymaz’ın olmak üzere, haber peşinde koşan tüm gazetecilerin yanında olduğumuzu ilan ediyoruz. Gazetecilerin tehdit edilmesi, halkın tehdit edilmesi demektir. Kendi halkına düşman bir kişinin valilik yapmaması gerekir. Gazetecilere Özgürlük Platformu, gazeteci tehdit eden valinin görevden alınmasını istedi.

1397960cookie-checkVali derhal görevden alınmalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.