Vali Güler: Basınla sorunumuz yok

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Türkiye Gazeteciler Sendikası yetkililerinin kendisini ziyareti sırasında açıklama yapan Vali Güler, 1 Mayıs ile ilgili alınan yoğun güvenlik önlemlerinin birtakım sıkıntılar yaşattığını ve bu sıkıntıları görev yapan gazetecilerin de yaşadığını belirterek, gazetecilere “geçmiş olsun” dileklerini iletti.


Görevinde beşinci yılına girdiğini ve kurumsal olarak basınla ilişkilerinin bilindiğini ifade eden Güler, “Kesinlikle basına hasmane bir tutumumuz yoktur ve olamaz. Bu, kurumsal olarak da olamaz, şahıs olarak hiç olamaz. Bunu kim yaparsa, açık söylüyorum karşısında devleti bulur, kanunları zaten bulmak zorunda, beni de bulur” dedi.


Vali Güler, basının görevini yerine getirmemesi için hasmane bir tutum sergilenmesinin mümkün olmadığını ve böyle bir emri vermenin hiçbir etkili ve sorumlu insanın yapabileceği bir şey olmadığını vurgulayarak, “Polis kimsenin hasmı değildir. Hele gazetecinin hiçbir şekilde hasmı değildir. Gazetecilerin de görevini en iyi şekilde yapması gerekir ve gazetecinin de yaptığı, polisin yaptığı bir kamu görevine de eşittir. Bu, haber edinme ve haber ulaştırma özgürlüğüyle ilgilidir” diye konuştu.


Olaylar sırasında tartaklandığını ifade eden gazetecilerin davet edilerek bilgilerine başvurulacağını kaydeden Güler, görüntüler yardımıyla olayların nerede, hangi saatte olduğunun belirleneceğini ve sorumluların tespit edileceğini dile getirdi.


Güler, ilgili vali yardımcısı, emniyetin basın ve halkla ilişkiler birimleri ve gazeteci temsilcileriyle bir araya gelinerek, bu tür etkinliklerde yürütülmesi gereken prosedür ve görevli basın mensupları konusunda kurumsal anlamda çalışma yapılması gerektiğini söyledi.


Belirli günlerde belli alanlarda görevli olacak gazetecilerin önceden bildirilmesi ya da tanıtıcı gömlek veya işaretler kullanılması konusunda düzenlemenin gerekliliğine işaret eden Vali Güler, şöyle devam etti:


“Basın mensubu ile emniyet mensubu birbirlerini nasıl tanıyacaklar, nasıl karşılıklı görev yapma sınırlarını ortaya koyacaklar, bunun da mutlaka yapılması lazım. İstanbul her defasında aynı şeyi yaşayacaksa bu böyle olmaz, söylüyorum. Sizin açınızdan da varsa eksiklik, siz onu tamamlayacaksınız, bizim açımızdan varsa biz de onu tamamlayacağız.”


“SORUŞTURMA HEYETİ OLUŞTURULDU”


Kendi tavrının kanunlara uygun olduğunu, ancak kanunlara uygun olan tavrın farklı yorumlanabileceğini belirten Güler, şunları kaydetti:


“Ben tavrımın, düşünce ve hak arama özgürlüklerinin sonuna kadar kullanılmasından yana olduğunu, demokrat bir bakışa sahip olduğumu da özellikle belirtmek isterim. Burada benim ne kimseye hasmane tutumum olabilir ne de kurumsal olarak benim emrimdeki teşkilatın böyle bir yaklaşımı olabilir. Ama sonuçta bunun olmaması da bir şey ifade etmiyor, bu tip olaylar meydana geliyor. O zaman kime, kim, nerede, ne yapmışsa, onun sonucuna katlanacaktır.”
Güler, olayların ertesi günü kamuoyunda yer alan tüm haberlerle ilgili olarak bir soruşturma heyeti oluşturulduğunu ve tüm belge, bilgi, fotoğraflar ve basın mensuplarının vereceği görüntülerin heyet tarafından taranacağını kaydederek, heyetin, orantısız güç kullanma ve vatandaşa kötü muamelenin olup olmadığını ve konuyla ilgili sorumluları tespit edeceğini dile getirdi.


Vali Güler, 1 Mayıstaki olaylarla ilgili kendi iç değerlendirmelerini yapacaklarını, “nerelerde hata yapıldı, nasıl yapılmalıydı” konusunu mutlaka masaya yatıracaklarını belirterek, gelecek olaylara yönelik buradan çıkarılacak dersler olduğunu söyledi.


Bu konuda tespit ettiği hiçbir eksikliği affetmeyeceğini vurgulayan Güler, orantısız güç kullanarak polis teşkilatına uygun olmayan davranışları sergileyenlerin bu teşkilata zarar verdiklerine kesinlikle inandığını kaydetti. Güler, görevini fedakarca, kanunlara uygun şekilde yapan teşkilat mensuplarına da teşekkür etti.


Vali Güler, “Bakın bu çok önemli; kişi suç da işliyor olabilir, yani gösteri yaparken kanunsuz gösteri de yapıyor olabilir. Ama kanunsuz gösteri yapmanın karşılığı onu dövmek, orantısız güç kullanmak değildir. Çünkü onun karşılığı kanunlarla gösterilmiştir” diye konuştu.


 

1042320cookie-checkVali Güler: Basınla sorunumuz yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.