Şövalye ruhlu göçmen: Ron Bakır


Şimdi Ron Bakır’ı Avustralya’da herkes tanıyor. İşte, geçmişte başı defalarca yasalarla belaya girmiş, okulu bırakıp kebap dükkanlarında olgunlaşmış, Queenslandlı milyoner Ron Bakır’ın öyküsü:

Bugünlerde bütün televizyonlarda o var. Radyolarda onu dinliyoruz. Gold Coastlu cep telefonu satıcısı 27 yaşındaki “Mad” Ron Bakır, Bali’ye çantasında 4 kilo uyuşturucu sokma suçuyla yargılanan hemşehrisi ve yaşıtı Schapelle Corby’nin “kurtarıcı melekliğine” soyununca, bütün Avustralya’nın dikkatini çekti. Genç kadının suçsuz ve uyuşturucu çetelerinin hiç bir şeyden haberi olmayan kurbanı olduğuna inanan Bakır, oluşturduğu avukatlar ordusuyla bir ayağı Bali‘de davayı izliyor, diğer ayağı Gold Coast’ta davayla ilgilenmediği, vatandaşını kurtarmak için gerekli çabayı göstermediği suçlamasıyla, televizyon ve radyolarda hükümete veryansın ediyor.

Bakır, Corby’nin Bali cezaevinden kurtarılması için yakaran öyküsünü ilk duyduğunda, gelecekten umudu olmadığı çaresiz gençlik günlerini hatırladı. Bu güçsüz kadına yardım etmeliydi. Parası vardı ve iyi bir şey yapmak istiyordu. Hemen bir avukatlar grubu oluşturdu ve 24 Şubat’ta takımıyla birlikte Denpasar’da cezaevinde tutuklu Schapelle Corby’yi ziyaret etmek amacıyla Endonezya’ya uçtu. Gerek genç kadının kendisi, gerek ailesi, bu yabancının çabalarını şaşkınlıkla izliyorlardı.  Bakır’ın müdahalesi, davanın seyrini değiştirdi. Basında çıkardığı gürültüyle Federal ve Queensland Hükümeti’ni harekete geçirdi. Polis, uyuşturucunuın genç kadının çantasına haberi olmadan uyuşturucu çeteleri tarafından konmuş olabileceği ihtimalini araştırmaya başladı. Dava, o günden bu yana Avustralyalıların gözünde bir “peri masalına” dönüştü. Üç eyalette 16 “Mad Ron’s” cep telefonu satış mağazası bulunan genç milyoner şövalye, zor durumdaki prensesi kurtarmaya gidiyordu.
Bakır’ı Gold Goastlu bir güzellik uzmanı ve sıradan bir genç kadın olan Schapelle Corby için bunca para ve zaman harcamaya iten gerçek neden, Avustralya’da hepimizin şöyle ya da böyle yaşadığı tipik göçmenlik öyküsüne dayanıyor.

Geçen hafta gazetemizde Queensland Temsilcimiz Ömür Alkılıç’ın yaptığı söyleşide de bir ölçüde yansıtıldığı gibi Ron Bakır 1977’de Lübnan’da doğmuş, 5 kardeşiyle birlikte ailesi Ron 5 yaşındayken Lübnan iç savaşından kaçarak Avustralya’ya göç etmişti. Aile once Sydney’de Marrickville ve Parramatta’ya yerleşti. Lübnan’da inşaatçı olan babası, burada bir kebap dükkanı açtı. Yoksulluk içinde büyüdü, 13 yaşındayken anne ve babası boşandı, Okuldan hiç hoşlanmadı. O okuldan öbürüne gönderildi. Ve sonunda “buraya kadar” diyerek bir kebapçıda işe başladı. Küçük suçlardan dolayı, yasalarla başı zaman zaman belaya da girdi. Şans eseri kazandıklarını mahkemelerde kaybetmiş, hatta iflas etmişti. Şansı tekrar yüzüne güldüğünde, kendi kendine “güçsüz” birine yardım etme sözü vermişti. Geçen hafta defalarca gittiği Bali’den döndüğünde, kardeşi Yassar Bakır’ın gasp, saldırı ve mala zarar vermekten tutuklandığını öğrendi.

17 yaşında Sydney’de cep telefonu satmaya başladı. Cebinde beş parası olmadığı halde, miklyoner gübü davranırdı. Gazete’de Queensland’ın Avustralya’nın en çok cep telefonu kullanan bölgesi olduğunu okuyunca cebinde $120 ile arkadaşı ile Gold Goast’a gitti. Burada ceptelefonu satış mağazası açmaya karar verediğinde “bond”un ne anlama geldiğini dahi bilmiyordu. Birkaç başarısız iş ve NSW’yew geri dönüşten sonra 10 yaşından beri tanıdığı eşi Joenny Doueihi ile şanslarını yeniden denemek için 1996’da Gold Coast’a tekrar döndü.

İlk cep telefonu satış dükkanını, Gold Coast Highway üzerinde Mermaid Beach’de Crazy John’s un dükkanının iki dükkan ötesinde “Crazy Ron’s” adı altında açtı. 2003’de Crazy John’s’un açtığı davayı kaybederek bu adı kullanmaktan men edildi. Ancak Ron’un şansı da dönmüştü. 4 yıl içinde birkaç milyon dolarlık mal varlığı edindi. Bölgede tanınan bir kişilik haline geldi. Artık Porsche marka araba kullanıyor, yardım kuruluşlarının etkinliklerinde yer alıyor, ve kalburüstü klüplerde arkadaşlarıyla eğleniyordu.
2000 yılında 70 km hız sınırı olan yolda 112 km hızla araba sürmekten yakalandı, sadece uyarı alınca skandal patladı. Polis içinde Ron Bakır’a neden ceza yazılmadığına ilişkin soruşturma başlatıldı. Aynı yılın sonunda eşiyle iş ortaklığı 12 ay süren mahkeme sonunda sona erdi. Eşine firma bilgilerini zamanında vermemekten $65,000 ödemeye ve mahkeme masraflarını yüklenmeye ve 12 ay topluım hizmeti yapmaya mahkum oldu. Gazetelerin yazdığına göre eşi mahkemedenb sonra, “Umarım Ron kendisinşi yasaların üzerinde görmekten artık vazgeçer” dedi. 2002’de iflas etti. Bakır, “İflas, yaşamındaki dönüm noktası oldu. Kendi kendimi resmen tokatlayarak cezalandırdım ve başarılı olma sözü verdim” diye anlatıyor o dönemi.

Dediğini yine yaptı. “Mad Ron’s” İmparatorluğunu NSW, Victoria ve Gold Coast’ta tekrar kurdu. Ayrıldığı eşi Doueihi Gold Coast’ta Xpress Mobile Phones satıyor ve Ron Bakır konusunda konuşmaktan kaçınıyor. Ron Bakır ise, inşaat işine girmeyi planlıyor. Arkadaşları, politikaya girebileceğinden bile söz ediyor. Ama şu anda, işi sadece Schapelle Corby’I kurtarmak. Bakır, “kalbim durana kadar çaba sarfedeceğim. Ne zaman ki kalbim durur, o zaman duracağım. Ne kadar zaman ve para harcayacağpım önemli değil. Bu dava önüme geldi. Ona gerçekten yardım etmek istiyorum. Buna inanıyorum” diyor ve Corby için bu güne kadar ne kadar masraf yaptığını açıklamayı reddediyor.

Arkadaşları, Bakır’ın bir işe girdiğinde, önünü arkasını düşünmeden, neye mal olursa olsun kendini o işe vereceğini kaydediyor. Gazetelerde yayınlanan yazılarda, Ron Bakır’ın “evliya” olup olmadığı soruları ortaya atılıyor.

FOTOĞRAF: Schapelle Corby

1102950cookie-checkŞövalye ruhlu göçmen: Ron Bakır

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.