Vanunu ikinci kez gözaltında

Vanunu Kudüs yakınlarında gözaltına alınması ardından, gazetecilere zafer işareti yaparak, yönetimin özgürlüğün tadını çıkarmasını istemediğini söyledi. Polis Vanunu’nun 2004 yılında cezaevinden çıkması ardından getirilen kısıtlamaları ihlal ettiğini belirtiyor.

Polis yetkilileri bir Filistin otobüsünde tespit ettikleri Vanunu’nun Batı Şeria’daki bir kontrol noktasından geçiş yapmaya çalıştığını, buradan da İsrail’i terketmeyi deneyebileceğinden şüphelendiklerini söylüyor.

Vanunu’nun şartlı tahliye koşulları ülkeden ayrılmasını yasaklıyor. Oysa İsrail’de bir mahkeme, Mayıs ayında Vanunu’nun daha önce Filistin topraklarına yaptığı bir ziyaretin hakkındaki seyahat kısıtlamalarının ihlali olmadığına hükmetmişti.

Vanunu daha önce de, seyahat kısıtlamalarını ihlal ve yabancı basına mülakat verme gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

İsrail, devlet sırlarını ifşa edebilecek bir güvenlik tehdidi oluşturduğu gerekçesiyle Vanunu’nun yabancı basına açıklama yapmasını yasaklıyor. Nükleer teknisyen olan Vanunu, 1986 yılında, Dimona nükleer reaktöründeki faaliyetler hakkında İngiliz Sunday Times gazetesine bilgi vermişti.

Bunun ardından İsrail ajanlarınca İtalya’dan kaçırılarak İsrail’e götürülen Vanunu devlet sırlarını açıkladığı için 18 yıl süreyle cezaevinde kalmış, cezasını tamamlaması ardından da hareketlerine sıkı kısıtlamalar getirilmişti.

Hıristiyanlığı seçen İsrail vatandaşı Vanunu, neredeyse bir yıldır Kudüs’teki Anglikan Başpiskoposluğu’nun himayesinde yaşıyor. İsrail ise aradan geçen süreye rağmen nükleer programı konusunda hala ‘stratejik belirsizlik’ siyaseti uyguluyor.

Yani nükleer programını resmen teydi etmiyor, nükleer kapasitesinin ne kadar olduğu ya da silah üretip üretmediği konularında bilgi vermiyor. (BBC)

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN:

 Vanunu

İLGİLİ HABERLER:

– İsrail dünyanın 6’ncı büyük nükleer silahına sahip!

– Vanunu’ya suç duyurusu

– Türkiye’de de nükleer silah istemiyoruz!

– Türkiye’deki ABD nükleer gücü ‘sır’mış

– AÇIK GAZETE’DEN Başbakanlıktan yanıt var

1118540cookie-checkVanunu ikinci kez gözaltında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.