Var herşeyin kolayı, doldur Jack’a kolayı…

Londra’daki toplum ile ilgili bir süredir araştırma yapıyorum. “Ne zaman gelmişler, nasıl kurumları oluşturmuşlar?” sorularına yanıt arıyorum. Bu arada toplumu toplum yapan lokomatif isimlerle de söyleşiler yapıyorum.

Kuzey Londra’da yoğunlaşan toplum 25-30 yıl öncesinden çok farklı artık. Çeyrek asır önce, herkes herkesi tanırdı. Şu ya da bu şekilde rüzgarın Londra’ya savurduğu diğer toplum üyelerini de kendilerine kader arkadaşı olarak görürlerdi. Bir gün Tesco’da kasada sıradayken, Kürt göçünde gelen bir delikanlı sanki kamera çekimi yapar gibi çevreyi seyrediyordu. Benim de aynı topraklardan geldiğimi hissedince “Abi be bu insanlar ne kadar besililer” dedi… Sonra döndü aldığım ürünlere göz attı. “Ben de çalışmaya başlayınca senin gibi şarap alırım artık” dedi… Kasada kendisine tercümanlık da ettiğim gence şaraplardan birini verdim. “Bugünün anısına iç” dedim…

***

Sıra otomobil almaya geldi… Her sokakta Türkçe tabelalı, arkasında “L” takılı sürücü kursu araçları dolanırdı… Sonra sıra trafik canavarlığına geldi. Artık “Kaza davalarına bakan avukat” reklamları kulağımızı doldurmaya başladı.

Bana göre; toplum nüfusu büyüdükce Türkiye’den, Anadolu kültüründen izler silinmeye başladı. Silinenin yerini içinde yaşanılan baskın kültür de doldurmadı… Öyle eciş büçüş garip bir göçmen kültürü geldi oturdu…

Bozuk Türkçe’nin arasına İngilizcenin sos olarak kullanıldığı bir dil konuşulmaya başlandı. “Cipi’deki apointmene gitmek için bus ‘a elimde ayskrimle bindim…” Londra’daki bu hemşehrilerimin telefon konuşmaları ise bir alem… Ahizeyi “Kim konuşuyooo?” diye kaldırıp, “hoşçakal “demeden kapatıyorlar…

Toplumu herşeyden önce çok yoksullarla, çok zenginler diye ikiye ayırmak yararlı olur sanırım. Bu yeni zengin güruh için sosyologlara çok iş düşüyor… Makyevelist davranıp zengin oluverenler ‘Ulen o üniversite bitirmiş ama onun haftalık kazancı, benim günlük Jack keyfime yetmez be” diye düşünüp bilgiyi de satın alabilecekleri gafletini yaşıyorlar. Bu kesimin makam araçları ise tam bir görgüsüzlük gösterisi. Dev düğün salonlarında Jack Daniels’in kola ile karıştırılıp içildiği masaları plastik çiçekler süslemeyi sürdürüyor. Düğünlerde besili, tombul kadınlar, cesur giysilerle dövmelerini gösterip caka satıyor. “Kilo verme” toplumsal sorun oldu. Güzellik salonları mantar gibi çoğaldı. Artık erkeklere de “full body” lazerle kıl tüy aldırma servisi başladı…

Eğlenmek denilince akla konserler geliyor artık. Türkiye’den ünlü ünsüz, çaplı çapsız “sanatçı”lar Londra’da konuk edilmeye başladı. Bu konserlere ilgi o kadar arttı ki neredeyse herkes organizatör olup talebi karşılamak için kolları sıvar hale geldi. Derneklerin çoğu da “etkinlik” yapıyoruz diye bu furyaya katıldı. Toplum neredeyse plastik çiçeklerle “Lale Devri”ni yaşıyor…

Heyt beee… Takma kafayı, var herşeyin kolayı, doldur Jack’a kolayı…

***

Bu arada İngilizlerin sorduğu gibi “So what?-N’olmuş yani?” diyeniniz de olabilir hani. Bu soruyu soranlara “Bir şeyin olduğu yok hemşerim!” derim. Benim gözümde toplumun fotoğrafı işte bu… Beğenen beğensin ama bu fotoğraf bende nefes darlığı yaratıyor.

Neyse siz bana bakmayın Allahaşkınıza… Ben ilk gençlik yıllarımda da, bir tarih sonrasındaki Türkiye ve dünyanın bu halini de tahmin edememiştim zaten. Londra’da bizim toplum ise tam bir hayal kırıklığı oldu. Gelinen noktada hâlâ şaşkınım ve kendi kendime oksijensizlik çekiyorum işte…

Velhasılı ben takıyorum kafayı… Siz doldurun Jack’a kolayı… Heyt beee…

1083890cookie-checkVar herşeyin kolayı, doldur Jack’a kolayı…
Önceki haberChavez’in ardından kapitalizm yas tutuyor… [Provokatif bir fıkra yazısı: II ]
Sonraki haber“Aşk” bakana hapis getirdi
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.