Varşova’da ‘roket savar’ karşıtı gösteri

ABD, Polonya ve Cek Cumhuriyeti’ne füze savar kalkanı konuşlandırmak için resmi talebte bulundu. Çek Cumhuriyeti’nin radar sistemine evsahipliği yapmasını isteyen ABD, Polonya’yı da yer altı füzeleri için üs olarak kullanmayı hedefliyor.

Başkent Varşova’daki başkanlık sarayı önünde toplanan Savaşı Durdurun Koalisyonu üyesi yüzlerce gösterici, Polonya’da füze savunma kalkanı kurmayı planlayan ABD ve Polonyalı hükümet yetkilerini protesto etti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Savaşı Durdurun Koalisyonu üyesi Maciej Wilekanowski, “Silahlanma yarışının gittigi yön belirsiz… Bu sadece silah sektörüne daha cok para kazandırıyor. Ayrıca, tehlikeyi azaltmasi beklenirken, maalesef her gün arttırıyor” dedi.

Polonya, geçen yıl füze savunma sistemlerinin yerleştirilmesi sırasında ABD’li yetkililerden, güvenliğin sağlanması için ekstra garanti istemişti.

Rusya’dan gelen sert tepkiler üzerine iki ülke arasında füze savunma kalkanı konuşlandırılması yönündeki görüşmeler askıya alınmıştı.

REFERANDUM ÇAĞRISI

Polonya topraklarında füze savunma kalkanı konuşlandırılmasına Polonya halkının karar vermesi gerektiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı ve Tarım Bakanı Andrej Lepper, referanduma gidilmesi çağrısında bulundu.

Ukrayna Televizyonu’na konuşan Lepper, “ABD, topraklarımıza füze savunma kalkanı konuşlandırmayı planlıyor. Buna halkımızın karar vermesi gerekir. Bu nedenle referendum yapılması daha doğru olur” dedi.  

ABD, füze savunma kalkanlarını konuşlandırmak için Polonya deniz sahasındaki Zegrze Pomorskie, Orzysz ve Rusya sınırında bulunan Ustka askeri eğitim alanlarını uygun görüyor.

NATO, Rusya sınırlarında bulunan Ustka’da füze demeneleri yapıyor. Bölge halkının  NATO’nun bu faaliyetlerinden rahatsızlık duyduğu belirtiliyor.

 

1145490cookie-checkVarşova’da ‘roket savar’ karşıtı gösteri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.