Vatandaşlık mağdurlarına hukuk yardımı

Sendika Genel Merkezi ile DGB arasında yapılan görüşmelerde, çifte vatandaşlık mağduru olup da Alman vatandaşlığını kaybeden ve hakkını aramak için hukuksal yollara başvurmak isteyen sendika üyelerine hukuk yardımı verme kararı alındı. Böylece. davayı açacak sendika üyelerinin avukat ve mahkeme masraflarını sendika üstlenmiş olacak.

Yardımdan yararlanmak isteyen kişilerin her şeyden önce IG Metall üyesi olması gerekiyor.
Yardımdan yararlanmak için sendika üyelerinin aşağıdaki dört durumdan birine uygun sorun sahibi olması gerekiyor.

DÖRT DURUMDA HUKUK YARDIMI

Hukuk yardımından yararlanmak isteyenlerin şu şartları yerine getirmesi  ve aynı zamanda şu adımları atması gerekiyor:

Birinci durum: 1 Ocak 2000’den önce Alman vatandaşlığına geçen ve yine 1 Ocak 2000’den önce yabancı bir ülkenin vatandaşlığını alanlar. Bunların yerleşim hakkı için başvuruda bulunmasına gerek yok, Alman vatandaşlığını korumaya devam ederler.

İkinci Durum: 1 Ocak 2000’den sonra yeniden yabancı bir ülkenin vatandaşlığına geçenler, 30 Haziran 2005’e kadar yerleşim hakkı için başvurabilirler. IG Metall, yerleşim hakkı başvurusu reddedilen ve süreli oturum hakkı verilenlere hukuk yardımı yapacak.

Üçüncü Durum: Alman vatandaşı olan ve hiç bir ülkenin vatandaşlığına başvurmayan, eski ülkesinden nüfus cüzdanı bile olmamasına rağmen yabancı bir devletin kayıtlarında vatandaş ya da çifte vatandaş görünen, bundan ötürü de Alman vatandaşlığı tehlikede olanlar. Bu türden vatandaşların her şeyden önce 30 Haziran’a kadar yerleşim hakkı için başvurması gerekiyor. Başvuru sırasında hiç bir zaman yabancı bir ülkenin vatandaşlığına geçmediğini kayıtlara geçirmesi gerekiyor. Bu türden üyeler vatandaşı oldukları ülkeler hakkında dava açarak, kendilerini kayıtlardan düşürebilirler.

Dördüncü Durum: 1 Ocak 2000’den önce yabancı bir ülkenin vatandaşlığından çıkmak için başvuran, ancak bu başvurusuna 1 Ocak 2000’den sonra yanıt alanlar hukuk yardımından yararlanabilirler. Bu grupta olanların yerleşim hakkı almak için başvuruda bulunması gerekiyor. Bunların 1 Ocak 2000’den önce vatandaşlıktan çıkmak için başvuruda bulunduğunu belgelemeleri gerekiyor.

 

1109430cookie-checkVatandaşlık mağdurlarına hukuk yardımı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.