Vatandaşlık sınavı başladı

 İngiltere’de bugünden itibaren vatandaş olmak isteyen göçmenler için “vatandaşlık sınavı” uygulaması başlatılacak.


34 sterlinlik harç ücreti yatırılarak girilebilen sınav için, bütün İngiltere’de 90 ayrı sınav merkezi belirlendi. Bu sınavı geçebilen vatandaş adayları, törenle vatandaşlık belgelerini alabilecek.


2004 yılında İngiliz vatandaşı olanların 141 bine ulaştığı ve bunun da bir önceki yıla göre yüzde 12’lik bir artışa işaret ettiğini hatırlatan İngiliz basını, sınav uygulamasının bu artışı kontrol altına almak amacıyla eski İçişleri Bakanı David


Blunkett tarafından keşfedilmiş bir uygulama olduğunu yazdı. Potansiyel İngiliz vatandaşlarının vatandaş olma hakkını elde edebilmek için soruların yüzde 75’ini doğru yanıtlaması gerekiyor. Vatandaş adaylarının 34 sterlinlik sınav harcını yatırdıkları müddetçe istedikleri kadar sınava girebilecekleri de belirtiliyor.


İngiltere İçişleri Bakanlığı ise uygulamayı vatandaşlık sürecini daha anlamlı hale getirmek olarak yorumladı.
Sınavın, vatandaşlığı topluma entegre olmaya hazır, İngiltere’nin değer ve geleneklerini bilen kişiler için bir hak haline getirmeye yönelik olduğuna dikkati çeken İçişleri Bakanı’nın Göçten Sorumlu Yardımcısı Tony McNulty, şöyle dedi:
“Bu, bir kişinin İngiliz olma yeterliğini ya da İngilizliğinin derecesini ölçme sınavı değil. Bu sadece İngiliz vatandaşı olmak isteyen kişilerin buna hazır olup olmadıkları, yaşadıkları ülkenin dili ve kültürünü yeterince kavrayıp kavramadıklarını ölçen bir test.”


Sınav soruları arasındaysa “Geordie, Cockney ve Scouse aksanlarının nerelerde kullanıldığı?”, “Member of Parliement”in (milletvekilinin) “MP kısaltmasının açılımının ne olduğu?”, “Church of England”ın ne demek olduğu ve kilisenin kimin tarafından temsil edildiği?” gibi sorular bulunuyor.


Bu arada bazı sivil toplum kuruluşlarıysa vatandaşlık sınavı uygulaması sırasında dikkatli davranılması ve bu sınavın, yabancıların İngiliz vatandaşlığından uzak tutulması için düzenlenmiş bir yol olarak görülmesinin önüne geçilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

784890cookie-checkVatandaşlık sınavı başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.