Vatandaşın özel bilgilerini kaybettiler

İngiltere’Deki ciddi gazeteler, verileri taşıyan disklerin kaybolmasının, çocuk yardımı için hükümete başvuran yedi milyon ailenin bilgilerinin dolandırıcıların eline düşmesi riskini doğurduğunu öne çıkardı…


The Financial Times (FT) gazetesi başyazılarından birini konuya ayırarak, yaşananların Brown yönetiminin beceriksizliği olarak değerlendirilebileceğini öne sürdü.


FT’nin haberi şöyle:


“Brown iktidarı hükümet olarak başlıca görevlerinden birini gerçekleştirmekte başarısız oldu: Vatandaşlarını koruyamadı. Veri koruma yasalarının ihlalini falan bir kenara koyun. Banka hesaplarının ayrıntıları, ulusal sigorta numaraları ve ülkedeki hemen hemen tüm çocuğun isimleriyle donatılmış dolandırıcılar, kimlik hırsızlığını inanılmaz boyutlara taşıyabilirler. Başbakan, becerisini, henüz sınanmamış Muhafazakâr lider David Cameron’ınkiyle kıyaslamıştı. Şimdi seçmenler bunu sorgulayabilirler.”


“KİMLİK UYGULAMASINDA GÜVENİLİR Mİ?”


The Independent gazetesi de, başyazılarından birinde,”Vatandaşlarının verilerini kaybetmiş bir hükümete, kimlik kartlarına geçiş için güvenilebilir mi?” sorusunu sordu.


Gazete, “Veri yönetimi sicilinde bu denli muazzam bir leke bulunan bir hükümetin, ulusal kimlik kartları uygulamasını hayata geçirecek konumda olduğuna inanmakta güçlük çekiyoruz. Bu planlardan vazgeçilmelidir” yorumunu yaptı.


The Guardian yazarı Simon Hoggart ise, skandalı Avam Kamarası’nda itiraf eden Maliye Bakanı Alistair Darling’in dün emlak kredi bankası Northern Rock’la ilgili yaptığı açıklamaları hatırlatarak “Yeni bir gün, yeni bir felaket” diye yazdı.


Gazete’nin yorumu şöyle:


“Alistair Darling, ‘Büyük, muazzam, affedilemez bir hataydı bu.’ diyor, her böyle şeyler söylediğinde Muhafazakâr Parti sıralarındaki sesler yükseliyordu. Gölge maliye bakanı George Osborne, ‘Vizyon eksikliğini boşverin. Aklınızı başınıza toplayın.’ dedi ama Darling’in istifa etmesi yönünde bir çağrıda bulunmadı. Kimbilir belki de, bunu Darling’in bir sonraki felaketi için saklıyordur. Bu hızla giderse de, herhalde bugün öğleden sonra iki civarına denk gelecektir bu.”


The Guardian’ın bir başka yazarı Jonathan Freedland de, Darling’in bu son skandalla Maliye Bakanlığı koltuğu için yeterli olmadığını gösterdiği şöyle anlattı:


“Aynı şey bir yıl önce Tony Blair’in başına gelseydi, ya kişisel cazibesini kullanır ya da kaya gibi sert maliye bakanını ortaya atardı. Gordon Brown bu iki seçenekten de mahrum durumda. Elinde sadece Alistair Darling var. Bir zamanlar güvenilir bir çift el olarak ün salan ama şimdi belaları mıknatıs gibi çeker görünen… Ancak Brown yine de Darling’i koltuğundan almayacaktır. İçişleri Bakanı’nı kabineden atmak bir şeydir – ki Blair bunu defalarca yapmıştı – Maliye Bakanını atmak başka bir şey. Bu, sonun başlangıcı gibi görülebilir. Başbakan, Maliye Bakanlığı’na Jack Straw’u getirmediği için pişman olabilir. Ama şimdi Darling’le yetinmek zorunda.”

807380cookie-checkVatandaşın özel bilgilerini kaybettiler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.