Vatikan’da casus avı

Polonya Anılar-Arşiv Enstitüsü (IPN) Başkanı Leon Kieres,  Rahip Konrad Stanislaw Hejmo’nun (69) , Hejnal ve Dominik kod adlarıyla eski komunist hükümete ajanlık yaptığını  ve Papa John Paul II’den edindiği bilgileri de gizli servise sızdırdığını açıkladı.
 
Leon, “Rahip Karol’u gizli servis uzun suredir takip ediyordu. Elimizde eski komunist gizli servisiyle yaptığı bir görüsmenin kasetleri bulunuyor” diye ekledi.
 
Vatikan’da Polonyalı hacı adaylarından sorumlu olan Rahip Konrad Stanislaw Hejmo’nun, usta bir ajan olduğunu söyleyen İPN’in Tarih Araştımaları Bölümü’nden Andrzej Paczkowski, ” Ajan Rahip ile ilgili dosya, eski komunist hükümet döneminden 1980’li yillara kadar geçen süreyi kapsıyor ve tam 700 sayfadan oluşuyor” dedi.
 
Rahip Konrad Stanislaw Hejmo’yla ilgili araştırmayı Polonya Romak Katolik Kilisesi’de yakından takip ediyordu.

Kilise yetkilileri, Rahip Hejmo’nun, Papa John Paul’un en yakınındaki kişilerden biri olduğunu fakat, Vatikan’daki bilgilere çok çabuk ulaşabilen “iç grup”tan olmadığını belirtiyorlar.

Katolik Bilgi Ajansı Başkanı Marcin Przeciszewski’de, ” Vatikan’da herkes Rahip Karol’ tanır ve şakalasırdı. Demek ki kendini çok ustaca gizlemiö olmalı” diye saskınlığını dile getirdi.
.
Yetkililer, Rahip Karol’un Polonya Kiliseleri Lideri Kardinal Stefan Wyszynski tarafindan tavsiye edildigini ve Ekim 1979 yılında Vatikan’da göreve başladığını belirtiyor..

Öte yandan Vatikan’ın konuyla ilgili bir açıklama yapmaktan kaçındığı da gelen haberler arasında.
 
AJANLAR LİSTESİ
 
Polonya’da bir süre önce Bronislaw Wildstein adli bir gazetecinin  internetten yayımladığı “eski ajanlar ve muhbirler listesi”nde  cok sayıda istihbarat görevlisi, akademisyen ve din adamlarının bulundugu toplam 249 bin kişi mercek altına alınmıştı.

1104750cookie-checkVatikan’da casus avı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.