Ve Berlusconi salı günü gidiyor

Parlamentonun bugün Senato ve Meclis’in yeni başkanlarını seçme işlemini tamamlamasının ardından, genel seçimleri kıl payı farkla da olsa kaybeden merkez sağın lideri Başbakan Silvio Berlusconi’nin salı günü başbakanlık görevini resmen bırakacağı açıklandı.

Berlusconi, görevi ne zaman bırakacağı konusunda gazeteciler tarafından kendisine yöneltilen soruya karşılık olarak, konuyu Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi ile görüştüğünü söyledi.

Silvio Berlusconi, “Bakanlar kurulunun Salı günü 12.30’da (TSİ 13.30) toplanması kararlaştırılmıştır” dedi.

Genel seçim sonrasındaki sürece göre, Berlusconi’nin Salı günü bir araya gelecek olan bakanlar kurulu sonrasında, Quirinale Sarayı’na giderek Cumhurbaşkanı Ciampi’ye istifasını sunması gerekiyor.

İtalya’daki genel seçimlerin galibi konumundaki merkez sol ittifakın lideri Romano Prodi’ye hükümeti kurma görevinin ise kim tarafından hangi tarihte verilebileceği konusu ise henüz netleşmedi.

Berlusconi, bu konuya ilişkin soruya karşılık olarak ise, ”Samimiyetle söylemeliyim ki bilemiyorum” demekle yetindi.

İtalya Cumhurbaşkanı Ciampi’nin görev süresi 18 Mayıs’ta sona eriyor. İtalya’daki siyasi takvime göre 12-13 Mayıs tarihlerinde parlamentonun yeni cumhurbaşkanını seçmesi gerekiyor.

Ciampi, genel seçim sonuçlarının ülkeyi adeta ikiye böldüğünün, merkez solun merkez sağ karşısında sadece kıl payı galibiyet ettiğinin ortaya çıkmasının ardından yaptığı ilk değerlendirmelerde, Prodi’ye hükümeti kurma görevini verme işlemini halefine bırakmayı yeğleyebileceği imasında bulunmuştu. Ancak, zayıf bir ihtimal olmakla birlikte, Ciampi’nin yeni cumhurbaşkanının seçimini beklemeksizin hükümeti kurma görevini Prodi’ye vermesi de teknik olarak mümkün görünüyor.

1127650cookie-checkVe Berlusconi salı günü gidiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.