İvedilikle Öğrenci yurtları yasası hazırlanmalı

Üniversiteler KKTC ekonomisinin bel kemiğini oluşturuyor. Tam bir lokomotif sektör.


KOBİ’lerin neredeyse tümü, dükkanlar, ithalat, iç tüketim ve sanayi ürünlerinin büyük bir kısmı, hep öğrenci tüketimine göre kapasite ayarlaması yapmış ve kendisini uyarlamış.


Üniversiteler olmasa, mevcut ambargolar, izolasyonlar, bu alt yapı, bu sanayi ve ihracat ile KKTC nüfusunun 120 bini geçmesi olanaksızdır. Bırakın 120 bini belki de 100 bin kişinin insanca koşullar altında yaşaması bile çok zor olurdu eğer üniversiteler olmasaydı.


Şu anda kağıt üstünde KKTC’de okuduğu gözüken 41,760 öğrenci var. Kalacak yer bulmadıkları için eylül-ekim 2005 döneminde geri dönen öğrenci sayısı 1200 adet.  Bu geri dönen öğrenciler nedeni ile KKTC’nin Gayrı Safi Milli Hasılasındaki kayıp yaklaşık 10 milyon Dolar. Yanlış okumadınız tamı tamına rakamla 10,000,000 ABD Doları. 


Bu öğrenciler toplamdan düşüldükten sonra kalan öğrenci sayısı yaklaşık 40,560. İşte bu öğrencilerin KKTC ekonomisine yaptıkları katkı, 320 milyon dolar civarında. Bir başka terimle 1,000,000 turistin katkısına eşit. Adaya 2005 yılında gelen turistlerin bıraktıkları paranın 210 milyon dolar civarında olduğunu düşünürseniz, öğrencilerin ne denli ekonomiye katkı koyduklarını çok daha açık ve bariz bir şekilde ortaya çıkar.   
 
Üniversite sektöründe kanayan yaralardan bir tanesi de yurtlar. Öğrencilerin eğitimlerini devam ettirebilmeleri için insanca kalabilecekleri, sorunsuz yaşayabilecekleri, dünya ile bağlarının olabileceği ve derslerine kendi başlarına çalışabilecekleri bir yere gereksinimleri var. Siz ne yaparsanız yapın, öğrencilerin ikamet edecekleri bir yerleri yoksa, geri dönüşleri kaçınılmazdır.


Bu sıkıntıyı sezen ve olumsuz boyutlarını gören T.C. Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti, 2005 ve 2006 yılı içinde yaptığı parasal katkılar ile DPÖ ve Kalkınma Bankası kanalı ile krediler vererek yurt yapımını teşvik etti ve ilk etapta yaklaşık 4000 yataklık yurtlar, mevcutlara ilave olarak devreye giriyor.


Ama bu yeterli değil. ÖĞRENCİ YURDU YASASI  gerekli.


Mevcut KİRA YASASI tamamen öğrencini aleyhine çalışıyor. Öğrencilerden bir yıllık peşin para talep edilmesinin, depozitlerin alınmasının ve hoş olmayan davaların açılmasının  kökeninde mevcut kira yasası yatıyor.


Mevcut yasa ile öğrenciler de mağdur, konut sahipleri de mağdur. Her ikisi de birbirine güvensiz. Kira, telefon parası, su parası, elektrik parası, belediye harçları ve benzeri giderleri ödemeden kaçıp giden öğrenciler için yasal olarak hiç bir şey yapılamadığı için tek çare, peşin para ve yüksek kira almak kalıyor mal sahibine. Bu yöntem de namuslu öğrencinin belini büküyor ve en kötüsü de KKTC ekonomisini uzun vadede çok olumsuz etkileyecek olması.


Siyasilere sesleniyorum. SEÇİM BİTTİ.


Meclis tatile girmeden, 2006 Sonbahar Akademik dönemi başlamadan ÖĞRENCİ YURDU YASASI’nı geçirmeniz gerekli. Hem öğrencilerin aylık kira ödemesine kapı açan, hem de mal sahiplerini kötü niyetli öğrencilerden koruyacak bir yasaya toplum olarak çok gereksinimiz var.


Bu yasayı ivedilikle geçirebilmeniz için sizleri bekliyoruz sayın Milletvekilleri ve ilgili Bakanlar. Top sizde.  Seçim bitti, bundan sonrası çalışma zamanı.  


_________


Prof. Dr.

654640cookie-checkİvedilikle Öğrenci yurtları yasası hazırlanmalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.