Vefa: Okay Camgöz örneği

Bir ülkenin yetiştirdiği değerlerin unutulmaması çok önemlidir. Ülkeye emeği geçen değerli isimlerin devleti ya da kurumları yönetenlerce takdir edilmesi, çok güzel bir vefa örneğidir. Ne yazık ki, özellikle siyasette Vefa kavramı unutulmuş durumda. Siyasetçiler ve siyasi partiler, hem tabanlarını hem de partileri için canla başla çalışan destekçilerini seçimlerden sonra unutuveriyorlar. Daha sonra da seçimi kaybettiklerinde şaşkın şaşkın birilerini suçlama yarışı içine giriyorlar. Seçimlerden önce defalarca arayıp kendilerine destek istedikleri vatandaşların seçilince telefonlarına bile bakmazlarken, başarısızlıklarının nedenini nasıl başka yerlerde arıyorlar anlayamıyorum.

Bazı bakanların vatandaşların telefonlarına bakmadığına ilişkin şikayetler alınca, Vefa kavramının önemini bir kez daha hatırlatmak istedim.

Gerek siyasette ve gerekse de toplumsal yaşamda vefa örneği gösterilen durumlar da yaşanmıyor değil. Son günlerde vefa örneği olarak yaşanan iki güzel örneği okuyucuyla paylaşmak istiyorum. İlki, Büyükkonuk Belediyesi tarafından gerçekleştirildi. Büyükkonuk 8. Eko Gün etkinliğini gerçekeştiren Belediye Başkanı Sezai Sezen, Kıbrıs Türk Tiyatrosu’nun öncülerinden, Bayrak Radyosu’nun ilk anonsunu yapan, İlk Sahne’nin kurucularından, “Alikko ve Caher” tiplemesinin yaratıcısı merhum tiyatrocu Kemal Tunç’un adını doğduğu topraklarda ölümsüzleştirdi. Büyükkonuk Belediyesi tarafından yaptırılan Kemal Tunç Çocuk Parkı ve park içinde yaptırılan Alikko ve Caher tiplemelerinin kahramanları, Kemal Tunç ile Osman Bakkaloğlu’nun birlikte yer aldıkları heykelin açılışı ile bir parkta ölümsüzleştirilmiş oldu. Bu vefa örneği nedeniyle Büyükkonuk Belediyesi’ni ve Belediye Başkanı Sezai Sezen’i kutluyorum.

İkinci önemli vefa örneği, DAÜ’nün yoktan var edilmesinde büyük emeği geçen merhum Okay Camgöz konusunda yaşandı. Okay Camgöz’ün kim olduğunu açıklamayacağım. Kıbrıs Türkleri, Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nü DAÜ’ye dönüştüren isim olan merhum Okay Camgöz’ü çok iyi bilir. Bu ülkenin yetiştirdiği başarılı bir mühendis olarak Kanada’da rahat içinde yaşamak dururken ülkesine gelip hizmet etmek istemiş, DAÜ’nün kökeni olan Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nü yaratmış isimdir Okay Camgöz.

Geçenlerde DAÜ ve İnşaat Mühendisliği Bölümü, bir laboratuara Okay Camgöz ismini verme kararı aldı. Bu nedenle düzenlenen toplantıda Okay Camgöz’ün eşi Yıldız hanım da vardı ve kızı Çiğdem’in yaptığı duygusal konuşmayı gözlerimiz yaşararak izledik. Etkinliğe meslektaşları ve sevenleri katıldı. YÖDAK eski ve yeni Başkanları da etkinlikteydiler.

Rahmetli Okay Camgöz’ün ismini yaşatmak için yapılan bu etkinliğe emeği geçenleri ve bu önemli vefa gösterisi olan etkinliğe katılan ÖRP lideri Turgay Avcı’ya da vefa gösterisinde Camgöz ailesini yalnız bırakmadığı için kutluyorum.

Eskilerden kullanılan bir söz vardır. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Bıraktıkları eserlerle ülkelerinin gelişimine katkıda bulunmuş değerli isimleri unutmamak, bu değerli insanlara verebileceğimiz en büyük ödül olacaktır. Bir ülke, geçmişte o ülke için hizmet edenlere verdiği değerle ölçülür. Ülkede siyasette, toplumsal yaşamda, aile ilişkilerinde ve her alanda vefa kavramının köklü ve kalıcı olmasını diliyorum.

673160cookie-checkVefa: Okay Camgöz örneği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.