Vekilin katili Neo-Nazi kriz geçirmiş

Londra’daki parlamento binasının önünde silahlı saldırı ve bıçaklanma sonucu ölen İngiliz milletvekili Jo Cox’u anıyor.

İşçi Partisi milletvekili Cox’u öldüren saldırgan Thomas Mair’in yargılanması bugün başlıyor. Saldırgan Mair adam öldürmek suçuyla yargılanacak.

Uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden milletvekilinin son sözlerinin, “Çok fazla acı çekiyorum, dayanamayacağım” olduğu basına yansıdı.

NEO-NAZİ VE AŞIRI SAĞ BAĞLANTISI

“Tommy Mair” adlı 52 yaşındaki saldırganın akli dengesinin yerinde olmadığı ve ABD’deki Neo-Nazi gruplarla iletişimde olduğu ifade edildi. Mair’in saldırıyı gerçekleştirmeden bir gün önce kriz geçirdiği ve bu nedenle doktora gittiği öğrenildi.

Saldırganın ABD’deki en büyük Neo-Nazi örgütlenmesi Ulusal İttifak’ın ‘tutkulu bir destekçisi’ olduğu belirtiliyor. Ulusal İttifak tarafından yayımlanan belgelere göre saldırgan, örgütten silah yapımıyla ilgili broşürler satın aldığını açıkladı.

Ayrıca Mair’in aşırı sağcı “Önce Britanya” grubuyla bağlantısına ilişkin yeni bir iddia ortaya atıldı. AB, göçmen, sığınmacı ve İslam karşıtı görüşleri ve eylemleriyle bilinen “Önce Britanya (Britian First)” grubunun sosyal medyada Mair’in de fotoğraflarında görüldüğü bir protestoyla ilgili tweeti sildiği belirtildi. Thomas Mair’in saldırı anında “Önce Britanya” diye bağırdığı basına yansımıştı.

SİYASİ LİDERLER BİR ARAYA GELDİ

Cox’un öldürülmesi, İngiliz siyasetinin zirvesini de biraraya getirdi. Başbakan David Cameron ve muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn saldırının düzenlendiği noktadaydı. Cameron Birleşik Krallık’ta aşırı sağa izin verilmemesi gerektiğini ifade etti. İngiliz siyasetçiler, 41 yaşındaki kadın milletvekilini çiçeklerle andı.

BREXIT’E KARŞIYDI

İki çocuk annesi Jo Cox, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nde kalmasından yanaydı. Kadın milletvekilinin ölümü referandum hazırlıklarını da gölgeledi. Taraflar, kampanyalarını askıya aldı.

23 Haziran’daki AB referandumuyla ilgili son anketlere göre ayrılmaktan yana olanlar dört puan farkla önde gidiyor.

1489750cookie-checkVekilin katili Neo-Nazi kriz geçirmiş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.